Drożdżowy placek z jabłkami i cynamonową kruszonką.


     Dziś mam dla Was wspaniały przepis na pyszne, puszyste, rustykalne ciasto drożdżowe z soczystym nadzieniem z jabłek i dżemu z dyni. Podobne ciasto piekła moja babcia i wspominam je z ogromnym sentymentem. Do dzisiaj kojarzy mi się ono z sielską, polską wsią i najlepszymi na świecie wakacjami. Jego zaletą jest to, że nawet dwa dni po upieczeniu zachowuje świeżość, a nawet smakuje lepiej niż zaraz po upieczeniu, a to za sprawą jabłek, dzięki którym nabiera wyjątkowej soczystości. Idealnym dodatkiem, współgrającym ze smakiem ciasta, jest cynamonowa kruszonka nadająca całości głębi i wyjątkowości. Bardzo polecam!!!


Składniki na drożdżowy placek z jabłkami i cynamonową kruszonką: na standardową blachę z piekarnika (o głębokości co najmniej 2 cm)
CIASTO DROŻDŻOWE:
150 g mąki orkiszowej
300 g mąki pszennej
30 g świeżych drożdży
50 ml ciepłego mleka
2 łyżeczki cukru
200 g puree z dyni
1 jajko
7-8 łyżek brązowego cukru
65 g roztopionego masła

     Mąki przesiewamy do miski. Drożdże rozcieramy z cukrem i ciepłym mlekiem, wlewamy do mąki i odstawiamy na 10 minut, aż drożdże zaczną pracować. Puree z dyni lekko podgrzewamy, dodajemy do niego jajko, brązowy cukier i dokładnie mieszamy. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy dynię z dodatkami i zagniatamy gładkie ciasto. Po około 7 minutach wyrabiania dodajemy roztopione masło i znów zagniatamy. Po około 5 minutach, gdy masło już się wchłonie, ciasto oprószamy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 60 minut.

DYNIOWY DŻEM:
200 g puree z dyni
50 g rodzynek
1 łyżeczka cynamonu
2-3 łyżki cukru

     Puree przekładamy do rondelka, dodajemy rodzynki, cynamon i cukier do smaku. Całość mieszamy i przesmażamy, aż dżem zgęstnieje, studzimy.

JABŁKA:
1,3-1,5 kg twardych jabłek
1,5 litra wody
4-5 łyżek cukru
sok z 1 cytryny

     Jabłka kroimy na ósemki (jeśli jabłka są małe to na ćwiartki), wydrążamy gniazda nasienne, obieramy i skrapiamy sokiem z cytryny. Wodę zagotowujemy z cukrem. Do wrzątku wrzucamy jabłka, wyłączamy grzanie i zostawiamy na około 2-3 minutki. Następnie jabłka odcedzamy i studzimy.

KRUSZONKA:
1/2 szklanki mąki
1/4 szklanki cukru
1 łyżeczka cynamonu
50 g masła

     Suche składniki mieszamy w misce. Masło topimy i gorące wlewamy do suchych składników. Teraz wszystko razem dokładnie mieszamy i odstawiamy.

     Standardową blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Wyrośnięte ciasto delikatnie wyrabiamy, a następnie dzielimy na 2 części (jedna nieznacznie większa od drugiej). Większy kawałek wałkujemy i wykładamy nim formę. Na cieście równomiernie smarujemy dżem dyniowy, a na nim układamy odsączone jabłka. Drugi kawałek ciasta również wałkujemy i przekładamy na jabłka. Wierzch smarujemy wodą (lub mlekiem, albo jajkiem) oprószamy kruszonką i odstawiamy na około 15 minut do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 175-180°C. Wyrośnięte ciasto ostrożnie przekładamy do piekarnika i pieczemy do zarumienienia, czyli około 30 minut. Rumiane ciasto wyjmujemy z piekarnika, dekorujemy cukrem pudrem lub strużkami lukru. Gotowe!





Komentarze

  1. drożdżowe ciasto, wyjątkowo pyszne i tyle jabłek:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak dla mnie ciasto idealne, pyszne, jabłkowe z kruszonką. I nic więcej nie potrzebuje :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również ;) No może kubek kawy zbożowej z mlekiem :D

      Usuń
  3. pyszna drożdżówka :) dawno żadnej nie piekłam.

    OdpowiedzUsuń
  4. aż czuję zapach tej drożdżówki... :) pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Smak i zapach cynamonu uwielbiam,kruszonkę również... któż nie?!
    Jednak połączenia tych dwóch cudów nigdy nie stosowałam! Bardzo dobry pomysł - dziękuję! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo polecam ;) Wspaniale się komponuje zarówno z drożdżówką, jak i jabłkami :)

      Usuń

  6. Czy ktoś tutaj coś wspominał o cieście drożdżowym, uwielbiam je pod każdą postacią i wiem , że nie sposób przejść obojętnie obok Twojej drożdżówki, na dodatek przywołującej najlepsze wspomnienia :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz