sobota, 12 września 2015

Jeżynowe Fale Dunaju.


      Fale Dunaju to jedno z moich ulubionych ciast. Prezentowałam Wam już przepis na to ciasto w wersji z jabłkami (przepis tutaj), a dziś przyszła kolej na wersję z jeżynami. Ciasto jest naprawdę warte polecenia, kto nie próbował zapraszam, zostały jeszcze dwa kawałki ;)


Składniki na jeżynowe Fale Dunaju: (forma 24x28 cm)
CIASTO:
250 g margaryny
5 jajek
30 dag mąki pszennej (około 2 i 1/4 szklanki)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
2 łyżeczki kakao (ciemne)
2 łyżki kwaśnej śmietany
jeżyny z kompotu
KREM:
0,9 litrowy słoik kompotu z jeżyn (cały słoik jeżyn+5-6 łyżek cukru+woda, zakręcamy, pasteryzujemy 5-8 minut- kompot na zimę, i do ciasta, gotowy)
0,5 szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
250 g masła
POLEWA:
200 g białej czekolady
50 ml czerwonego wina, kompotu z jeżyn lub innego czerwonego soku (ewentualnie wody i barwnika czerwonego)

     Przygotowujemy ciasto: margarynę ucieramy z cukrem na puch dodając po jednym jajku, następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Połowę ciasta przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Do drugiej połowy ciasta dodajemy kakao i śmietanę, miksujemy i wykładamy na jasne ciasto. Odsączone z kompotu jeżyny układamy na cieście po dwie sztuki w jednym miejscu. Ciasto wkładamy do nagrzanego do temperatury 180 stopni C piekarnika i pieczemy około 45 minut, pod koniec sprawdzając patyczkiem, czy się upiekło. Studzimy.
     Przygotowujemy krem: odlewamy niepełną szklankę kompotu do miseczki, resztę zagotowujemy z cukrem. Do miseczki z zimnym kompotem wsypujemy obie mąki, dobrze mieszamy i wlewamy do gotującego się kompotu, powtórnie zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i studzimy (masło i krem ma być w takiej samej temperaturze). Ucieramy masło dodając po łyżce chłodnego budyniu (na koniec możemy dodać garść jeżyn). Powstały krem wykładamy na ostudzone ciasto.
     Przygotowujemy polewę: w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce rozpuszczamy czekoladę z winem i mieszamy do uzyskania gładkiej polewy, dekorujemy wierzch ciasta. Chłodzimy co najmniej 2 godziny. Gotowe!




14 komentarzy: