niedziela, 9 lutego 2014

Ciasto Fale Dunaju z jabłkami.

     Uwielbiam to ciasto. Powód jest jeden, jest pyszne!!! Puszysty spód z kawałkami jabłek, otulony kremowym, waniliowym kremem, a wszystko to oblane polewą intensywnie czekoladową, oprószoną wiórkami kokosowymi. Jest niebiańskie!!! Ma jeden minus- szybko się kończy. Zrobiłam wczoraj rano, a dzisiaj już nie ma. Goście okrzyknęli je najlepszym ciastem jakie jedli i prawie całe zjedli :-) Czasami piekę ciasta na zamówienie i fakt jest taki, że to jest najczęściej zamawiane. Polecam, bo naprawdę warto!!!

Składniki na ciasto Fale Dunaju blaszka 24x28cm
CIASTO:
250 g margaryny
5 jajek
30 dag mąki pszennej (około 2 i 1/4 szklanki)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
2 łyżeczki kakao (ciemne)
2 łyżki kwaśnej śmietany
4 jabłka
KREM:
0,5 litra mleka
1 niepełna szklanka cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
250 g masła lub margaryny
POLEWA:
3 łyżki kakao
1 łyżka wody
125 g margaryny
5-6 łyżek cukru pudru
wiórki kokosowe
     Przygotowujemy ciasto: margarynę ucieramy z cukrem na puch dodając po jednym jajku, następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Połowę ciasta przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Do drugiej połowy ciasta dodajemy kakao i śmietanę, miksujemy i wykładamy na jasne ciasto. Jabłka kroimy w ósemki, obieramy i wycinamy gniazda nasienne, następnie wciskamy je w ciasto na sztorc. Wkładamy do nagrzanego do temperatury 180 stopni C piekarnika i pieczemy około 45 minut, pod koniec sprawdzając patyczkiem, czy się upiekło. Studzimy.
     Przygotowujemy krem: odlewamy niepełną szklankę mleka do miseczki, resztę zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Do miseczki z zimnym mlekiem wsypujemy obie mąki, dobrze mieszamy i wlewamy do gotującego się mleka, powtórnie zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i studzimy. Ucieramy masło dodając po łyżce chłodnego budyniu. Powstały krem wykładamy na ostudzone ciasto.
     Przygotowujemy polewę: na małym ogniu rozpuszczamy margarynę, dodajemy resztę składników i zagotowujemy ciągle mieszając. Przestudzoną polewą dekorujemy ciasto, posypujemy wiórkami kokosowymi i chłodzimy kilka godzin. Smacznego!!!


2 komentarze:

  1. 300 g maki to ile to szklanek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Droga Kurko, według moich wyliczeń 300 g mąki to 2 szklanki + 2 łyżki.
      Pozdrawiam ;-)

      Usuń