wtorek, 30 czerwca 2015

Drożdżówka z truskawkami i jagodami.



     Pewnie znacie moją miłość do wypieków drożdżowych? W sobotę znów dałam upust swojej miłości i przygotowałam cudownie mięciutką i puszystą drożdżówkę. Tym razem z sezonowymi owocami, czyli z truskawkami i jagodami ukrytymi pod chrupiącą kruszonką. Podałam je na drugie śniadanie urządzone w sobotnie przedpołudnie w ogrodzie, idealnie komponowało się z kubkiem zimnego mleka i zniknęło błyskawicznie. Na podwieczorek zostało tyle co na zdjęciach, czyli niewiele. Najwyraźniej praca w ogrodzie zaostrza apetyt ;) Bardzo polecam!


Składniki na drożdżówkę z truskawkami i jagodami: na formę 24x28 cm
600 g mąki tortowej
25 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
100 ml mleka
140 g cukru
1 łyżka domowego cukru waniliowego
150 ml ciepłego mleka
2 duże jajka
1 łyżka drobnej kandyzowanej skórki pomarańczowej lub skórka otarta z 1 pomarańczy, lub kilka kropel aromatu pomarańczowego
125 roztopionego, letniego masła
300 g truskawek
200 g jagód
KRUSZONKA
1/2 szklanki mąki
1/4 szklanki cukru
50 g roztopionego masła


     Drożdże ucieramy z łyżeczką cukru i 100 ml ciepłego mleka. Mąkę przesiewamy do miski, robimy w niej wgłębienie i wlewamy weń rozczyn. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 10 minut, aż drożdże zaczną pracować i rozczyn podwoi objętość. Po tym czasie dodajemy resztę cukru, cukier waniliowy, mleko wymieszane z jajkami, skórkę pomarańczową i wyrabiamy gładkie ciasto. Po około 5 minutach wlewamy ciepłe masło i dalej wyrabiamy kolejne 5 minut. Po tym czasie ciasto powinno być gładkie i sprężyste. Gotowe ciasto oprószamy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około 60 minut, aż wyrośnie i podwoi objętość.  Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C i przygotowujemy kruszonkę (mąkę mieszamy z cukrem i dolewamy roztopione masło, mieszamy). Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i oprószonej mąką formy, układamy truskawki, jagody i kruszonkę. Tak przygotowaną drożdżówkę odkładamy na kolejne 15-20 minut, czyli do czasu aż znów wyrośnie, a piekarnik się odpowiednio nagrzeje. Pieczemy 30-40 minut, aż się ładnie zarumieni, a wbity w ciasto patyczek wyjmiemy suchy. Studzimy w formie, przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Gotowe!
     Więcej informacji o tym jak upiec puszyste ciasto drożdżowe znajdziecie tutaj.








20 komentarzy:

  1. Uwielbiam z jagodami .Pozostaje tylko pytanie ,jak to włożyć do ust żeby w każdym kęsie czuć jagody ?,he,he.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Każdy ma swój własny, oryginalny sposób ;)

      Usuń
  2. Aguś pysznie ci wyszła :-) jagódki uwielbiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Drożdżowemu nigdy nie odmawiam, mniam;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie drożdżówki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Divan kolač! ♥ I baš je lep tako uz mleko, za užinu ili večeru...

    OdpowiedzUsuń
  6. Ależ przepysznie wygląda to Twoje ciacho! Mniam :) Do zimnego mleczka zdecydowanie najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) O tak! Jutro piekę jagodzianki, zapraszam!

      Usuń
  7. Bardzo apetycznie się te owoce "wlały" w ciasto. No i ta zastawa śliczna, pamiętam taką z lat 70-tych. szkoda, ze rodzice jej nie poszanowali...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Marzyniu! U nas na szczęście przetrwała ;) Pozdrawiam cieplutko!

      Usuń
  8. Bardzo pomysłowo zrobiłaś. Truskawki się kończą a sezon na jagody się zaczął. Do tego połączyłaś to wszystko ciastem drożdżowym... ummm, pychota :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Dzięki Krysiu! Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  9. Jak pysznie wygląda i do tego kubek mleka. Czego chcieć więcej. Dzieciństwo mi przypominasz.

    OdpowiedzUsuń