Mazurek kajmakowy.


     Kochani, dziś zapraszam Was na kawałek świątecznego mazurka. Będzie to mazurek kajmakowy, z własnoręcznie zrobioną masą kajmakową (tutaj przepis) i wafli, czyli chyba najbardziej tradycyjny, polski  i najprostszy do zrobienia mazurek. Serdecznie zapraszam!!!


Składniki na mazurek kajmakowy:
1 paczka suchych wafli
1 porcja masy kajmakowej (z tego przepisu ewentualnie z puszki-1 lub 2 sztuki)

DEKORACJA:
1-2 łyżki masy kajmakowej
80 g masła w temperaturze pokojowej
biały lukier (cukier puder+sok z cytryny) lub lukier królewski (białko ukręcone z cukrem pudrem)

     Z jeszcze gorącej masy kajmakowej odlewamy około 200 ml na polewę, resztą przekładamy wafle (jeśli używamy masy z puszki to odkładamy tylko 5-6 łyżek masy, resztę lekko podgrzewamy i smarujemy nią wafle). Pamiętajmy, że ostatni wafel ma pozostać suchy! Tak przygotowanego mazurka zawijamy w folię spożywczą kładziemy na nim dużą deskę do krojenia, a na niej książkę (ja mam dużą drewnianą deskę do krojenia, jest ona dość ciężka, więc wystarczyła bez książki) i zostawiamy na kilka godzin do stężenia (najlepiej na noc).
     Następnego dnia lekko podgrzewamy pozostawioną masę, odkładamy 1-2 łyżki, a resztą przykrywamy wierzch i boki ciasta. Masło ubijamy na puch, a następnie dodajemy porcjami masę kajmakową. Tak przygotowany krem przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy ranty mazurka. Lukier wlewamy do woreczka, na rogu robimy małą dziurkę i dekorujemy wierzch (mogą to być np. bazie, jajka, napis lub fantazyjne esy-floresy), możemy posypać wierzch orzechami bądź suszonymi owocami. Gotowe ciasto zostawiamy w chłodnym miejscu do stężenia. Gotowe!

     Jeszcze raz życzę Wam wesołych Świąt Wielkanocnych!


Komentarze

Prześlij komentarz