poniedziałek, 13 kwietnia 2015

Bułki z czosnkiem i pietruszką.


     Pyszne mięciutkie bułki z chrupiącą skórka i cudownym, czosnkowo-pietruszkowym nadzieniem. Najlepsze oczywiście jeszcze ciepłe, gdy zapach jest najbardziej intensywny, a skórka najbardziej chrupiąca. Idealne solo lub jako dodatek do pieczonego np. na grillu mięsa. Polecam!!!



Składniki na bułki z czosnkiem i pietruszką na 12 sztuk:
425 g mąki pszennej
25 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
150 ml ciepłego mleka
75 ml jogurtu naturalnego
75 ml podgrzanego oleju
1/2 łyżeczki soli
żółtko do posmarowania
mak, sezam, czarnuszka do posypania
NADZIENIE:
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 ząbki czosnku
6 łyżek masła
     Drożdże rozcieramy z cukrem w mleku. Mąkę przesiewamy do miski, robimy wgłębienie i wlewamy weń rozczyn. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut, aż zaczyn podwoi objętość. Po tym czasie jogurt mieszamy z olejem i solą, dodajemy wszystko do wyrośniętego rozczynu i wyrabiamy ciasto za pomocą miksera (lub ręcznie), aż będzie gładkie i elastyczne, nie krócej jednak niż 10 minut. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 45 minut (ciasto powinno podwoić objętość).
     Nadzienie: miękkie masło mieszamy z natką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dokładnie mieszamy, chłodzimy.
     Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószoną mąką stolnicę lub blat i chwilkę wyrabiamy, żeby je nieco odgazować. Następnie dzielimy na 12 równych kawałków i z każdego formujemy kulkę. Nadzienie dzielimy na 12 części.
.

Każdą bułeczkę wałkujemy na dość cienki placuszek (około 3 mm), z jednej strony robimy nacięcia, z drugiej kładziemy porcję nadzienia.


Miejsce z nadzieniem zwijamy jak pieroga, dociskamy krańce dokładnie zlepiając. Zwijamy jak roladę, układamy na blasze zlepieniem do dołu, a nacięciem ku górze.


Uformowane bułeczki przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na około 20-30 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym żółtkiem, posypujemy np. czarnuszka i pieczemy na jasnobrązowy, apetycznie złocisty kolor. Gotowe!
     Więcej informacji na temat idealnego ciasta drożdżowego przeczytacie tutaj.




14 komentarzy:

  1. Czosnkowe bułeczki-moje smaki, pysznie wypieczone;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale cudowne i nadziane świetnie ,zabiorę je na piknik.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie wyglądają, przepis zapisuję do wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń
  4. Aguś super te bułeczki. Zapisuje sobie do zrobienia :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. wyglądają bardzo apetycznie, na sezon girllowy idealne :-0

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakie piękne bułeczki harmonijkowe i cudne nadzienie, uwielbiam czosnek :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Więc te bułki by Ci posmakowały! Polecam!

      Usuń