sobota, 3 stycznia 2015

Buchty pieczone z jabłkami i cynamonem.



     Dziś zatęskniłam za drożdżowym wypiekiem. Po rozpuście Świątecznej, szynkach, kiełbaskach, makowcach i sernikach, miałam ochotę na jeszcze ciepłe, pachnące, mięciutkie bułeczki. Postanowiłam wstać nieco wcześniej i zarobić drożdżowe ciasto. Z racji tego, że grzejniki ciepłe ciasto szybko wyrosło i zdążyłam je upiec w sam raz na śniadanie. Zapach, który ulatniał się po domu szybko zbudził domowników. Buchty nie zdążyły nawet ostygnąć. Polecam!!!


Składniki na buchty pieczone z jabłkami i cynamonem na 8 bułeczek:
ROZCZYN:
370 g mąki
30 ml ciepłego mleka
15 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
CIASTO:
60 ml ciepłego mleka
50 g domowego cukru waniliowego (tutaj przepis) lub zwykłego cukru
1 jajko
szczypta soli
60 g roztopionego masła

NADZIENIE:
2 nieduże jabłka
1 łyżka masła
cukier i cynamon do smaku

DODATKOWO:
żółtko do smarowania
cukier puder

     Przygotowujemy ciasto. Do miski przesiewamy mąkę. Drożdże rozcieramy z cukrem w mleku. W mące robimy wgłębienie i wlewamy weń drożdże. Odstawiamy na 10 minut, żeby drożdże podwoiły swoją objętość. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy jajko roztrzepane w mleku, cukier, sól i dokładnie wyrabiamy. Po około 5 minutach gdy ciasto jest już gładkie i elastyczne, wlewamy letnie masło i dalej wyrabiamy, aż tłuszcz się wchłonie i ciasto przestanie lśnić. Cały proces wyrabiania nie powinien trwać krócej niż 10 minut. Po tym czasie ciasto w misce oprószamy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce (w okresie zimowym polecam okolice grzejnika), aż ciasto podwoi swoją objętość.

     Gdy ciasto rośnie zabieramy się za nadzienie. Jabłka dzielimy na ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne, obieramy i kroimy w 1 cm kostkę. Na patelni o grubym dnie rozgrzewamy masło, dodajemy jabłka, cukier, cynamon, mieszamy i smażymy około 5 minut. Jabłka mają zachować kształt i tylko lekko zmięknąć. Gotowe nadzienie studzimy.

     Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę lub blat podsypany mąką. Delikatnie wyrabiamy, żeby odgazować ciasto, następnie dzielimy na 8 równych części. Każdą część kolejno formujemy w gładkie kulki, następnie w placuszki o cieńszym brzegu, a grubszym środku. Na każdym rozkładamy porcję nadzienia, następnie sklejamy i w dłoniach formujemy okrągłe bułeczki (proces wygląda tak samo jak przy wyrabianiu pączków). Formę (tortownicę o średnicy 26-28 cm lub blachę o wymiarach 24x28 cm) wykładamy papierem do pieczenia, a na nim w równych odległościach układamy bułeczki. Formę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 20 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Wyrośnięte bułeczki smarujemy rozmąconym żółtkiem i pieczemy około 20-25 minut, czyli do chwili, aż się ładnie, apetycznie zarumienią. Upieczone, przestudzone bułeczki posypujemy cukrem pudrem. Gotowe!!!







22 komentarze:

  1. Przed chwilą zjadłam obiad i nie wiem dlaczego czuję ssanie w zołądku :) Wyglądają przepysznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale cudowne, ach mogłabym iść do Ciebie na śniadanie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. najpierw myślałam, że to pączki, ale to najpiękniejsze buchty jakie widziałam! boskie!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O jejku! Aż się zarumieniłam! Dziękuję bardzo!

      Usuń
  4. Takie bułeczki robiła moja ciocia z różnym nadzieniem, i pamiętam że były pyszne. Rewelacyjnie wyglądają :-) porywam :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale pięknie nadziałaś swoje bułeczki. Tak apetycznie wyglądają. Jutro kupię drożdże i z ochotą upiekę takie buchty :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę i dziękuję!
      Miłej niedzieli Krysiu!!!

      Usuń
  6. pieknie wygladaja musze upiec czy moga byc jabka ze sloika jako marmolada.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Pewnie, że mogą! Czasami robię z powidłami śliwkowymi (tutaj przepis http://rozpustnegotowanie.blogspot.com/2014/04/buchty-drozdzowe-bueczki.html), więc i marmolada z jabłek będzie świetnym dodatkiem.
      Pozdrawiam i czekam na efekty!

      Usuń
  7. Wyglądają jak pączki, ale takich pieczonych cudeniek jeszcze nie jadłyśmy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aaa, to zachęcam nadrobić zaległości! Naprawdę pyszne bułeczki!!!

      Usuń
  8. Przepis zapisuje i musze go wypróbować !!

    OdpowiedzUsuń
  9. Takim pachnącym pysznościom nie można się oprzeć :)

    OdpowiedzUsuń
  10. ale super to wyglada, idealne na tłusty czwartek :)))

    OdpowiedzUsuń