Babka kakaowa z serem.


     Dzisiaj zapraszam na kakaową babkę z serem. Ciasto jest szybkie i proste w wykonaniu, ale co ważniejsze, pyszne! Czekoladowy smak ciasta idealnie współgra z aksamitnym, delikatnym smakiem masy serowej. To takie typowo niedzielne ciasto, choć i w Święta znajdzie amatorów. Polecam!!!


Składniki na babkę kakaową z serem na dużą formę babkową (lub średnią i kilka babeczek ;)
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mleka
1/2 kostki margaryny
1 jajo
1 niepełna szklanka cukru
2 łyżki dżemu
2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka kakao
MASA SEROWA:
300 g twarogu (nie mielonego)
1 jajko
3/4 szklanki mleka
1,5 łyżki proszku budyniowego (waniliowego) lub mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru waniliowego
cukier do smaku 
kilka kropel aromatu pomarańczowego (opcjonalnie) 
1.5 łyżki słodzonego kakao (ewentualnie)
DO DEKORACJI:
ulubiona polewa czekoladowa
płatki kokosa
     Zaczynamy od przygotowania masy serowej. Twaróg dobrze miksujemy, dodajemy jajko, mleko, budyń, cukry i ewentualnie aromat. Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę, odkładamy.
     Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Margarynę, jajo, cukier i dżem ucieramy mikserem. Dodajemy cynamon, kakao, mąkę i sodę rozpuszczoną w mleku. Miksujemy. Połowę masy  wylewamy do wysmarowanej i posypanej mąką lub bułką tartą formy (ja piekłam w sylikonowej formie, więc nie musiałam smarować), wykładamy masę serową (ja wyłożyłam najpierw połowę masy serowej, posypałam kakao słodzonym i na nim rozsmarowałam resztę sera), a na wierzch resztę ciasta. Pieczemy w 180 stopniach C około 45 minut (przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem, czy się upiekło).
     Zimne już ciasto wyjmujemy z formy dekorujemy polewą czekoladową i płatkami kokosa. Gotowe ;)





Komentarze

  1. Ale apetyczne ciacho, i takie czekoladowe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetna baba :-) wygląda smakowicie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. nigdy takiej babki nie jadłam, musi być pysznaaa :-)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda wspaniale!!! Szczególnie po rozkrojeniu! Aż bym się dobrała do tego serka.

    OdpowiedzUsuń
  5. Taką babkę chętnie zjadłybyśmy całą na pół :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda superowo :) chciałabym spróbować :))

    OdpowiedzUsuń
  7. Babki z serem nigdy nie jadłam :) ogólnie przeglądając kulinarne blogi to stwierdziłam, że ja większości potraw nie jadłam :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniała babka! Z tym serkiem - rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mimo późnej pory chętnie zjadłabym kawałek tej babki. Bardzo apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz