W weekend korzystaliśmy z pięknej pogody i zaczęliśmy robić porządki w sadzie. Zerwaliśmy ostatnie węgierki, gruszki i część jabłek. Uwielbiam prace w sadzie, relaksują mnie, uspokajają, a widok pełnych koszy i skrzynek wyjątkowo cieszy. Na podwieczorek postanowiłam zrobić szybki deser, padło na tarty z ciasta francuskiego ze świeżo zerwanymi śliwkami. Było pysznie!!! Chrupiące, kruche ciasto i delikatnie karmelizowane śliwki oprószone płatkami migdałów.... Polecam na październikowe chwile zapomnienia.
Składniki na mini tarty ze śliwkami na 5 sztuk
250 g ciasta francuskiego
śliwki
cukier
płatki migdałów
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. Ciasto dzielimy na 6 równych części i układamy je na wyłożonej papierem blasze. Brzegi zakładamy do środka, tworząc około 5 mm rant. Śliwki myjemy, osuszamy, przecinamy na pół i wyciągamy pestki. Owoce ciasno układamy na przygotowanych spodach (skórką do dołu), posypujemy cukrem (ja użyłam 1,5 łyżeczki cukru nierafinowanego), płatkami migdałowymi i wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 15-20 minut. Gdy tarty się zarumienią wyjmujemy je z piekarnika. Przed podaniem można posypać cynamonem.
Świetny pomysł na prosty deser, pysznie się zapowiada :)
OdpowiedzUsuńPowiem nieskromnie, że był naprawdę pyszny ;)
UsuńAle to pysznie wygląda. Mniam. Zjadłabym taką tartę, super pomysł :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo i polecam, bo tarty są pyszne!!!
UsuńMniam, tarta wygląda wprost idealnie, nie mogłaby lepiej, aż ślinka cieknie:)
OdpowiedzUsuńlekcjewkuchni.blogspot.com
Dziękuje Ci bardzo i polecam ;)
UsuńProty i pyszny deser :)
OdpowiedzUsuńZaskoczył mnie tym smakiem ;) Polecam Ci ten deser, bo jest baaardzo pyszny ;)
UsuńTakie dobre i takie proste! :D
OdpowiedzUsuń;) Tak jak mówisz, nie inaczej :D
UsuńTeż lubię te jesienne zbiory ogrodowe :) w tym roku u nas nie było urodzaju na owoce ale za to obrodziły dynie i kabaczki.... Pyszne te Twoje tarty :)
OdpowiedzUsuńU nas też szału nie ma, jedynie węgierki obrodziły, toteż korzystam ;)
UsuńZazdroszczę Ci dyń, bo nie mam i kabaczków też, bo u nas na 3 duże krzaki było raptem 2 szt.
A tarty szczerze polecam, są pyszne ;)
Dawno nie robiłam żadnego deseru z ciasta francuskiego. A to przecież świetny sposób na szybkie i pyszne ciasto. Twoja tarta wygląda niezwykle smakowicie :)
OdpowiedzUsuńTo zachęcam do przygotowania :)
UsuńKarmelizowane śliwki w połączeniu z ciastem francuskim jest wyjątkowo smaczne ;-)
w prostocie siła, łatwe ciasto, a tyle radości :-))
OdpowiedzUsuń