poniedziałek, 6 października 2014

Mini tarty ze śliwkami.



     W weekend korzystaliśmy z pięknej pogody i zaczęliśmy robić porządki w sadzie. Zerwaliśmy ostatnie węgierki, gruszki i część jabłek. Uwielbiam prace w sadzie, relaksują mnie, uspokajają, a widok pełnych koszy i skrzynek wyjątkowo cieszy. Na podwieczorek postanowiłam zrobić szybki deser, padło na tarty z ciasta francuskiego ze świeżo zerwanymi śliwkami. Było pysznie!!! Chrupiące, kruche ciasto i delikatnie karmelizowane śliwki oprószone płatkami migdałów.... Polecam na październikowe chwile zapomnienia.


Składniki na mini tarty ze śliwkami na 5 sztuk
250 g ciasta francuskiego
śliwki
cukier
płatki migdałów
     Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. Ciasto dzielimy na 6 równych części i układamy je na wyłożonej papierem blasze. Brzegi zakładamy do środka, tworząc około 5 mm rant. Śliwki myjemy, osuszamy, przecinamy na pół i wyciągamy pestki. Owoce ciasno układamy na przygotowanych spodach (skórką do dołu), posypujemy cukrem (ja użyłam 1,5 łyżeczki cukru nierafinowanego), płatkami migdałowymi i wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 15-20 minut. Gdy tarty się zarumienią wyjmujemy je z piekarnika. Przed podaniem można posypać cynamonem.





16 komentarzy:

  1. Świetny pomysł na prosty deser, pysznie się zapowiada :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powiem nieskromnie, że był naprawdę pyszny ;)

      Usuń
  2. Ale to pysznie wygląda. Mniam. Zjadłabym taką tartę, super pomysł :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo i polecam, bo tarty są pyszne!!!

      Usuń
  3. Mniam, tarta wygląda wprost idealnie, nie mogłaby lepiej, aż ślinka cieknie:)

    lekcjewkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. Zaskoczył mnie tym smakiem ;) Polecam Ci ten deser, bo jest baaardzo pyszny ;)

      Usuń
  5. Takie dobre i takie proste! :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Też lubię te jesienne zbiory ogrodowe :) w tym roku u nas nie było urodzaju na owoce ale za to obrodziły dynie i kabaczki.... Pyszne te Twoje tarty :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas też szału nie ma, jedynie węgierki obrodziły, toteż korzystam ;)
      Zazdroszczę Ci dyń, bo nie mam i kabaczków też, bo u nas na 3 duże krzaki było raptem 2 szt.
      A tarty szczerze polecam, są pyszne ;)

      Usuń
  7. Dawno nie robiłam żadnego deseru z ciasta francuskiego. A to przecież świetny sposób na szybkie i pyszne ciasto. Twoja tarta wygląda niezwykle smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zachęcam do przygotowania :)
      Karmelizowane śliwki w połączeniu z ciastem francuskim jest wyjątkowo smaczne ;-)

      Usuń
  8. w prostocie siła, łatwe ciasto, a tyle radości :-))

    OdpowiedzUsuń