Włoskie ciasto drożdżowe, idealne na pizzę, calzone lub bułki śniadaniowe.


     Jest to bardzo uniwersalne ciasto, o pysznym, ziołowym smaku (którego nadaje mu dodatek oregano). Z jednej porcji mogą powstać 2 średniej wielkości pizze, 6 calzone lub 12 bułek  Po upieczeniu ciasto jest puszyste, mięciutkie i pachnące. Polecam!!!


Składniki na ciasto drożdżowe, idealne na pizzę, calzone lub bułki śniadaniowe
500 g mąki pszennej (tortowej, dobrej jakości)
250 g ciepłej wody
7 g suszonych drożdży (lub 14 g świeżych)
1 łyżka cukru
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka suszonego oregano (lub 2 łyżki świeżego)
mleko do posmarowania
sezam do posypania
     Mąkę przesiewamy do sporej miski, robimy w niej wgłębienie, wsypujemy w nie drożdże, cukier, wlewamy wodę i odstawiamy na 2-3 minuty (jeśli przygotowujemy ciasto ze świeżych drożdży najpierw ucieramy drożdże z cukrem i 50 ml ciepłej wody, dodajemy do mąki i czekamy około 5-10 minut, aż drożdże podwoją objętość). Po tym czasie dodajemy do miski resztę składników, dokładnie zagniatamy i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto, nie krócej jednak niż 5 minut. Po tym czasie oprószamy ciasto mąką, przykrywamy miskę ściereczką i odkładamy na około 45 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto dzielimy na porcję, każdą chwilę wyrabiamy, żeby pozbyć się pęcherzyków i formujemy zgodnie z przeznaczeniem. Gotowe calzone lub bułki przed włożeniem do piekarnika smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku do zarumienienia.



Komentarze

  1. Zabieram się do tego chlebka już od dłuższego czasu, Twój wyrósł wzorowo. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wybieram śniadaniowe bułeczki w dużej ilości :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Częstuj się ;)
      Ja też wybrałam bułeczki, natomiast mój Mąż zdecydowanie opowiedział się za soczystymi Calzone z sosem pomidorowym, pieczonym kurczakiem i z dodatkiem sosu czosnkowego. :D

      Usuń
  3. Wybieram tak jak Twój mąż - Calzone z ...- to są moje ulubione smaki, zjadłabym z wielką przyjemnością - pozdrawiam Agnieszko :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :D Cieszę się Halonko i proszę, częstuj się.
      Gorąco pozdrawiam!

      Usuń
  4. Chyba jakaś pomyłka z tą ilością wody: 2500g wody to jakieś 8-9 szklanek!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzeczywiście 🤭 już poprawiam. Pozdrawiam serdecznie 😊

      Usuń

Prześlij komentarz