Ciasto ze śliwkami.


     Dziś zapraszam Was na jedno z moich ulubionych ciast ze śliwkami. Pyszne, kruche ciasto skrywające intensywnie śliwkowe nadzienie. Jest tak smaczne, że znika niemal natychmiast po podaniu. Polecam!!!


Składniki na ciasto ze śliwkami na blachę o wymiarach 24x28 cm
CIASTO:
400 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g cukru pudru
200 g masła
2 jajka
NADZIENIE:
50 g masła
1 kg śliwek (umytych i wydrylowanych)
100-150 g cukru (w zależności od słodkości śliwek)
2 łyżki domowego cukru waniliowego
płaska łyżeczka cynamonu
2 łyżki dżemu (ja daję powidła śliwkowe)
2 łyżki kaszy manny
cukier puder do posypania
     Na stolnicę przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, dodajemy pokrojone w kostkę masło, dokładnie siekamy, aż otrzymamy drobniutką kruszonkę, następnie dodajemy jajka, mieszamy nożem, a następnie szybko zagniatamy gładkie ciasto, chłodzimy co najmniej 60 minut.
     Przygotowujemy nadzienie. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy śliwki, cukier i cukier waniliowy, cynamon i gotujemy bez przykrycia, aż śliwki się nieco rozpadną, a masa lekko zgęstnieje. Gotową masę zestawiamy z ognia, dodajemy dżem, kaszę manną, dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
     Schłodzone ciasto dzielimy na pół. Jedną część wałkujemy i wykładamy nią blachę, nakłuwamy widelcem i pieczemy około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C. Na podpieczone ciasto wykładamy nadzienie, a na wierzch ścieramy resztę ciasta. Pieczemy kolejne 25 minut, aż się zarumieni. Upieczone ciasto studzimy, a następnie wkładamy na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Gotowe!






Komentarze

  1. Takie ciasto na stole i jestem w niebie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Agnieszko ale pysznie wygląda twoje ciacho :-) zapisuje sobie przepis i zrobię w jakiś weekend dla gości i rodzinki :-) pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię kwaskowate śliwki w cieście.Wspaniałe.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wcale się nie dziwię, że znika. Tak pysznie wygląda, że sama zjadłabym dwie porcje :)

    OdpowiedzUsuń

  5. Musiało być pyszne - pięknie wygląda, a nadzienie kusi - pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz