wtorek, 12 sierpnia 2014

Muffiny z brzoskwiniami.


     Pyszne, mięciutkie, letnie muffiny nadziane soczystymi brzoskwiniami, idealne na deser lub słodką przekąskę. Polecam!!!


Składniki na muffiny z brzoskwiniami na 12-14 sztuk
2 brzoskwinie
SUSZE SKŁADNIKI:
200 g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g cukru
1 łyżka cukru waniliowego
skórka z 0,5 cytryny
MOKRE SKŁADNIKI:
1 jajko
200 ml jogurtu naturalnego
100 ml oleju
        Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni C. Brzoskwinie myjemy, obieramy i kroimy w 1 cm kostkę, odkładamy. W jednej misce mieszamy suche składniki, w drugiej misce mieszamy składniki mokre. Łączymy mokre składniki z suchymi, mieszamy niezbyt dokładnie, dodajemy brzoskwinie i jeszcze raz mieszamy. Foremki do muffin napełniamy ciastem do 3/4 wysokości, umieszczamy formy w piekarniku i pieczemy 15-20 minut. Gotowe!





12 komentarzy:

  1. Piękne kształtne i kuszące. Mogłabym teraz jedną... poprosić? Lubię muffinki za ich lekkość i za to , że to takie porcjowane ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ni pewnie Krysiu, częstuj się! Ja lubię je również za to, że są szybkie i łatwe w przygotowaniu ;)
      Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Cudowne, takie lekkie się wydają :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są delikatne, leciutkie, a zarazem soczyste. Polecam!

      Usuń
  3. widzę, że brzoskwinie górą, muffiny pięknie się prezentują, więc porywam przynajmniej jedną - serdeczności :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O, tak! Uwielbiam brzoskwinie za ich słodycz i soczystość, wiec czemu nie? Gorąco pozdrawiam!!!

      Usuń
  4. Fajna babeczkowa różyczka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Śliczne i pyszme różyczki :) piękna taca!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo. Cieszę się, że się podoba ;)

      Usuń