niedziela, 10 sierpnia 2014

Letni sernik z brzoskwiniami.


     Pyszny, kremowy serniczek z soczystymi, słodkimi brzoskwiniami to jedno z moich ulubionych letnich ciast. Jest orzeźwiające, nie za słodkie, idealne do popołudniowej kawy. Polecam!!!


Składniki na letni sernik z brzoskwiniami na blachę o wymiarach 24x28 cm
CIASTO:
200 g mąki pszennej
100 g cukru pudru
100 g masła rozpuszczone, ciepłe
1 cukier waniliowy
0,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 jajko
MASA SEROWA:
500 g brzoskwiń
2 łyżki budyniu waniliowego w proszku
2 łyżki cukru pudru
250 g sera białego mielonego
400 g śmietany kwaśnej 18 %
5 łyżek cukru pudru
1 łyżka domowego cukru waniliowego
2 jajka
reszta proszku budyniowego
DEKORACJA:
200 g śmietany 30 %
1 łyżka cukru pudru
brzoskwinie albo morele do dekoracji
     Przygotowujemy ciasto. Do miski wsypujemy mąkę, cukier. cukier waniliowy, proszek do pieczenia, mieszamy, następnie wlewamy jeszcze ciepłe, lecz nie gorące masło, mieszamy. Wbijamy jajko i ubijamy mikserem, chłodzimy w lodówce nie krócej niż 30 minut. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C, formę wykładamy papierem do pieczenia, następnie wykładamy ciasto (spód i 2 centymetrowy rant). Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 10 minut, wyjmujemy, studzimy.
     Przygotowujemy nadzienie. Brzoskwinie obieramy, wyjmujemy pestki i kroimy w 2 cm kostkę, dodajemy 2 łyżki proszku budyniowego oraz 2 łyżki cukru pudru, dokładnie mieszamy, odkładamy. Ser biały miksujemy ze śmietaną, dodajemy cukier puder, cukier waniliowy, jajka, pozostały proszek budyniowy i dokładnie miksujemy.
     Na podpieczony spód wykładamy połowę masy serowej, na nią owoce i resztę masy. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i pieczemy około 40 minut. Po tym czasie wyciągamy ciasto z piekarnika i studzimy. Brzoskwinie obieramy, wyjmujemy pestki i kroimy w mniejsze cząstki. Gdy ciasto już jest zimne przygotowujemy dekorację. W 4 łyżkach wrzącej wody rozpuszczamy żelatynę i dokładnie mieszamy. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy żelatynę, cukier puder i dokładnie miksujemy. Bitą śmietanę wykładamy na ciasto, dekorujemy brzoskwiniami i chłodzimy w lodówce co najmniej 2 godziny. Gotowe!




12 komentarzy:

  1. Sernik z owocami to najlepsze na upał. Uwielbiam. Twój z brzoskwiniami to pychota. Pięknie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pysznie wygląda :-) zjadłabym do kawki kawałeczek :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale tu dzisiaj świątecznie, serniki to moja specjalność - uwielbiam je przygotowywać, a tym bardziej jeść - Twój prezentuje się bardzo wakacyjnie - super:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A jaki jest pyszny!
      Pozdrawiam serdecznie ;-)

      Usuń
  4. Serniki- moja miłość ;) Jestem jednak dość konserwatywna- robię wedle mamy przepisu cały czas ten sam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może czas zaszaleć i spróbować nowego przepisu ;-)

      Usuń
  5. Kochamy SERNIKI <3 <3
    Twój wygląda obłędnie!!!
    Serdeczności :):)

    OdpowiedzUsuń