środa, 30 lipca 2014

Tort grylażowy.

     Ten tort piekłam już kilka razy, za każdym zmieniając rodzaj kremu i z tym czekoladowym najbardziej nam przypadł do gustu. Tort jest chrupiący, intensywnie orzechowy, a dzięki dodatkowi kwaśnych porzeczek i wiśni nie za słodki. Polecam!

Składniki na tort grylażowy
Masę do przełożenia blatów należy przygotować dzień przed składaniem tortu.
MASA CZEKOLADOWA:
500 ml śmietany 30%
340 g czekolady (najlepiej gorzkiej)
     Śmietankę podgrzewamy niemal do wrzenia, zdejmujemy z ognia, dodajemy połamaną w kostki czekoladę i mieszamy, aż się rozpuści. Następnie mieszamy dość energicznie, aż powstanie gładka masa, następnie wkładamy ją do lodówki i chłodzimy co najmniej przez noc.
BLATY:
8 białek (czyli 280g)
szczypta soli
420 g cukru pudru
400 g orzechów
2 łyżki mąki
DEKORACJA:
owoce
łabędzie z bezy  
     300 g orzechów mielimy, pozostałe 100 g drobniutko siekamy (ja wszystkie wkładam do szatkownicy do warzyw i mielę na średnich oczkach- efekt jest ten sam). Białka ubijamy z solą na sztywna pianę, stopniowo dodajemy cukier. Na koniec dodajemy orzechy oraz mąkę i delikatnie mieszamy. Na pergaminie rysujemy ołówkiem 3 okręgi i wykładamy na nie białka (ja upiekłam jeden krążek większy od dwóch pozostałych, ułożyłam go na spodzie, dzięki temu mogłam udekorować go owocami). Blaty pieczemy w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku około 5 minut, później zmniejszamy grzanie do 140 stopni C i pieczemy kolejne 40 minut. Studzimy.
     Masę czekoladową wyjmujemy z lodówki i ubijamy, aż uzyskamy odpowiednią konsystencję.
     Blaty przekładamy kremem, dekorujemy owocami i np. łabędziami z bezy. Gotowe :)


16 komentarzy:

  1. Nieźle, wersja na bogato :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Uroczy ,te owoce wspaniale wyglądają jako dekoracja .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo za miłe słowo ;)
      Gorąco pozdrawiam!

      Usuń
  3. Fantastyczny i ta piękna dekoracja z łabędzi którą można zjeść :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo! To był prezent dla mamy, więc musiałam się postarać ;)
      Gorąco pozdrawiam!

      Usuń
  4. I piękny i musi być pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  5. najbardziej podobają mi się te łabądki - super, a tort? chętnie skonsumowałabym kawałeczek - pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super tort ! I te łabędzie :) Musiał kosztować dużo roboty :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasami warto poświęcić chwilę, smak ciasta rekompensuje wszystko!
      Pozdrawiam!

      Usuń
  7. Cudny torcik :) piękne łabędzie, z tymi owocami musi smakować wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  8. To jest najlepszy tort jaki jadłam w całym moim życiu :D najczęśćiej po jednym kawałku jednak ma się dość, ale ten.. jak z bajki, jadłam jakis czas temu, ale nadal o nim myslę :) polecam wszystkim, warto spróbować, bo jest przepyszny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu dziękuję za przemiły komentarz, cieszę się, że smakował Ci torcik! Pozdrawiam serdecznie!!!!

      Usuń