poniedziałek, 28 lipca 2014

Łabędzie z bezy.

     Takie łabędzie przygotowywała zawsze moja mama. Moje nie są aż tak urodziwe jak jej, ale jeszcze się nauczę :-). Ważniejsze jest to, że są naprawdę bardzo dekoracyjne, mogą stanowić ozdobę tortu, lub być podane samodzielnie, jako bezy z kremem. Polecam!

Składniki na łabędzie z bezy na 6 sztuk
2 białka
szczypta soli
60 g cukru
50 g cukru pudru
1 łyżeczka skrobi (ja użyłam 1 łyżeczki budyniu)
bita śmietana bądź dowolny krem do połączenia
     Białka ubijamy z solą na sztywną pianę, następnie stopniowo, po łyżce, dodajemy cukier i nadal ubijamy, do momentu, aż cukier się rozpuści. Skrobię mieszamy z cukrem pudrem i przesiewamy do ubitych na sztywno białek, delikatnie mieszamy, aż składniki się połączą. Powstałą masę przekładamy do rękawa cukierniczego, blachę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do temperatury 100 stopni C. Na papier wyciskamy 6 szyj łabędzi, coś na wzór cyfry 2 oraz 12 łabędzich skrzydeł,
wkładamy do piekarnika i suszymy około 60 minut. Po tym czasie wyłączamy grzanie i pozostawiamy bezy w piekarniku, aż wystygną.
     Przygotowujemy bitą śmietanę, bądź dowolny krem (ja użyłam czekoladowego kremu, takiego samego jak do przełożenia ciasta). Na bezy nakładamy krem i składamy tworząc korpusy ptaków,
teraz już tylko umieszczamy szyje i łabędzie gotowe.


16 komentarzy:

  1. Piękne są:) Ależ wspaniały deser Ci wyszedł. Nie jest tak prosto zrobić i dobrze wysuszyć bezę. Tobie się świetnie udało :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miły komentarz.
      Gorąco pozdrawiam!

      Usuń
  2. muszę znowu powtórzyć, że rozpieszczasz rodzinę, ciekawa jestem, czy oni to doceniają - serdeczności:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, że doceniają! Dodatkowo mobilizują i wspierają, toteż od czasu do czasu podsunę im jakiś smakołyk ;-)
      Gorąco pozdrawiam!!!

      Usuń
  3. mniam! jak to miło zobaczyć takie pyszności jeszcze przed śniadaniem! pycha! pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo! Jak to miło, że komuś się podoba ;-)
      Gorąco pozdrawiam!!!

      Usuń
  4. Jak z cukierni te łabędzie :) Ja za bezą nie przepadam, i ona za mną też nie ;) Ale wyszło pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Ci Kochana za miły komentarz :D

      Usuń
  5. Wpadam z rewizytą :) piękne są te łabędzie, mistrzowskie wykonanie :))
    Pozdrawiam i zapraszam częściej do siebie....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ha ha! ;-) Dziękuję za odwiedziny i komentarz!
      Bardzo mi się u Ciebie spodobało, więc skorzystam z zaproszenia.
      Gorąco pozdrawiam!!!

      Usuń
  6. Jejku, jakie piękne, jestem nimi oczarowana <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję pięknie i polecam się na przyszłość ;-)
      Gorąco pozdrawiam!

      Usuń
  7. Jeju, są świetne! Uwielbiam, gdy z cukiernictwa czyni się prawdziwą, wizualną sztukę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aż się rumienię. Dziękuję za miłe słowa :)

      Usuń