Tort czekoladowy z jagodami.


    Puszysty, czekoladowy tort przełożony masą jogurtową, udekorowany musem czekoladowym i jagodami, które przełamały słodycz wypieku, nadając mu wyjątkowego smaku. Za bazę posłużył mi biszkopt kakaowy-najlepszy (rzucany), natomiast masę przygotowałam według przepisu Halinki z bloga MOJE GOTOWANIE na Niebiański tort truskawkowy, nieco go modyfikując. Zarówno masę jogurtową, jak i mus czekoladowy należy zacząć przygotowywać dzień wcześniej (w sumie biszkopt też najlepiej przygotować dzień przed). Tort jest tak delikatny, że rozpływa się w ustach, smaki idealnie się ze sobą łączą, tworząc spójna całość. Jeśli macie ochotę na kawałek czekoladowego nieba, polecam ten tort!!!

Składniki na tort czekoladowy z jagodami na tortownicę o średnicy 28 cm
MUS CZEKOLADOWY:
250 ml śmietany 30%
170 g czekolady (ja użyłam 100 g czekolady gorzkiej i 70 g czekolady mlecznej)
jagody i maliny do dekoracji
     Śmietankę podgrzewamy niemal do wrzenia, zdejmujemy z ognia, dodajemy połamaną w kostki czekoladę i mieszamy, aż się rozpuści. Następnie mieszamy dość energicznie, aż powstanie gładka masa, którą wkładamy do lodówki i chłodzimy co najmniej przez noc.
BISZKOPT:
5 jajek
szczypta soli
170 g cukru
100 g mąki
30 g ciemnego kakao
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
     Nagrzewamy piekarnik do 175 stopni C. Przygotowujemy tortownicę, czyli z papieru do pieczenia wycinamy koło wielkości dna blaszki i wykładamy nim tortownicę, nic nie smarujemy :). Oddzielamy żółtka od białek. Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy z dodatkiem soli na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier (łyżka po łyżce, za każdym razem dokładnie miksując), teraz dodajemy żółtka, miksujemy chwilkę i odkładamy mikser zastępując go szpatułką lub łyżką. Suche składniki przesiewamy wprost do piany i delikatnie mieszamy, żeby piana nie opadła. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy, wyrównujemy łyżką. Biszkopt kakaowy ma tendencję do wybrzuszania się, toteż ja rozgarniam ciasto w ten sposób, że środek jest o 1 cm niższy niż brzegi ciasta, a w trakcie pieczenia i tak się wszystko wyrównuje. Można oczywiście się tym nie przejmować, a po upieczeniu biszkopt położyć do góry dnem i otrzymamy gładką, równą powierzchnię (tak robią cukiernicy). Blachę z ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 25 minut, pod koniec czasu pieczenia sprawdzamy patyczkiem, czy nie jest surowe w środku. Jeśli chcemy otrzymać wyższy biszkopt, to pieczemy go w nieco mniejszej formie np.24 czy 26 cm, należy wtedy nieco wydłużyć czas pieczenia. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z piekarnika i rzucamy nim z około 50-60 cm na blat, czy podłogę, następnie kładziemy na kratkę i studzimy w formie. Zimne ciasto odcinamy nożykiem od formy, wyjmujemy, zdejmujemy papier i gotowe! Teraz dzielimy biszkopt na 2 równe krążki (ja dziele za pomocą noża do chleba).
MASA JOGURTOWA:
680 g jogurtu naturalnego dobrej jakości (2x340g)
150 g czekolady białej
1 łyżka miodu
jagody
     Dzień przed przygotowywaniem tortu odsączamy jogurt. W tym celu przygotowujemy durszlak lub sito, wykładamy je gazą, a na nią wylewamy jogurt. Durszlak lub sito umieszczamy w większej misce lub garnku, wkładamy do lodówki na około 24 godziny (2-3 razy mieszamy jogurt, żeby dobrze się odsączył). Gotowy jogurt przekładamy do miski. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z dodatkiem miodu, płynną, przestudzoną dodajemy do jogurtu i dobrze mieszamy.
     Na paterze kładziemy jedną część biszkopta, wykładamy 2/3 części masy jogurtowej, kilka garści jagód i przykrywamy drugim krążkiem biszkopta. Resztą kremu dekorujemy boki ciasta. Z lodówki wyjmujemy zimny mus czekoladowy, miksujemy go chwilę, aż będzie gęsty i puszysty, dekorujemy nim wierzch ciasta. Na mus czekoladowy wysypujemy kilka garści jagód, chłodzimy kilka godzin.


Komentarze

  1. Wygląda obłędnie. Dobrze, że właśnie zjadłam drugie śniadanie, bo bym chyba ślinotoku dostała.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki :)
      Powiem Ci szczerze, że jak wygląda, tak smakuje :)

      Usuń
  2. cieszę się, że wykorzystałaś mus z niebiańskiego, mam nadzieję, że smakował, poza tym tort wygląda wytwornie, pięknie go udekorowałaś - pozdrawiam :):):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo! Masa jest pyszna, cudownie komponuje się ze smakiem czekolady i jagód. Pozdrawiam!

      Usuń
  3. Idealne połączenie slodyczy i jagod! Smakuje obłędnie :) i jeszcze ten biszkopt.. pyszności!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciesze się,że Ci smakuje. Nam też przypadł do gustu ;)
      Pozdrawiam!

      Usuń
  4. Ten torcik skradł moje serce ,no i żołądek .

    OdpowiedzUsuń
  5. A co z żółtkami w biszkopcie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ups..., dzięki za czujność ;) Już poprawiłam. Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  6. Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz