czwartek, 10 lipca 2014

Tort czekoladowy z jagodami.


    Puszysty, czekoladowy tort przełożony masą jogurtową, udekorowany musem czekoladowym i jagodami, które przełamały słodycz wypieku, nadając mu wyjątkowego smaku. Za bazę posłużył mi biszkopt kakaowy-najlepszy (rzucany), natomiast masę przygotowałam według przepisu Halinki z bloga MOJE GOTOWANIE na Niebiański tort truskawkowy, nieco go modyfikując. Zarówno masę jogurtową, jak i mus czekoladowy należy zacząć przygotowywać dzień wcześniej (w sumie biszkopt też najlepiej przygotować dzień przed). Tort jest tak delikatny, że rozpływa się w ustach, smaki idealnie się ze sobą łączą, tworząc spójna całość. Jeśli macie ochotę na kawałek czekoladowego nieba, polecam ten tort!!!

Składniki na tort czekoladowy z jagodami na tortownicę o średnicy 28 cm
MUS CZEKOLADOWY:
250 ml śmietany 30%
170 g czekolady (ja użyłam 100 g czekolady gorzkiej i 70 g czekolady mlecznej)
jagody i maliny do dekoracji
     Śmietankę podgrzewamy niemal do wrzenia, zdejmujemy z ognia, dodajemy połamaną w kostki czekoladę i mieszamy, aż się rozpuści. Następnie mieszamy dość energicznie, aż powstanie gładka masa, którą wkładamy do lodówki i chłodzimy co najmniej przez noc.
BISZKOPT:
5 jajek
szczypta soli
170 g cukru
100 g mąki
30 g ciemnego kakao
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
     Nagrzewamy piekarnik do 175 stopni C. Przygotowujemy tortownicę, czyli z papieru do pieczenia wycinamy koło wielkości dna blaszki i wykładamy nim tortownicę, nic nie smarujemy :). Oddzielamy żółtka od białek. Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy z dodatkiem soli na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier (łyżka po łyżce, za każdym razem dokładnie miksując), odkładamy mikser zastępując go szpatułką lub łyżką. Suche składniki przesiewamy wprost do piany i delikatnie mieszamy, żeby piana nie opadła. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy, wyrównujemy łyżką. Biszkopt kakaowy ma tendencję do wybrzuszania się, toteż ja rozgarniam ciasto w ten sposób, że środek jest o 1 cm niższy niż brzegi ciasta, a w trakcie pieczenia i tak się wszystko wyrównuje. Można oczywiście się tym nie przejmować, a po upieczeniu biszkopt położyć do góry dnem i otrzymamy gładką, równą powierzchnię (tak robią cukiernicy). Blachę z ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 25 minut, pod koniec czasu pieczenia sprawdzamy patyczkiem, czy nie jest surowe w środku. Jeśli chcemy otrzymać wyższy biszkopt, to pieczemy go w nieco mniejszej formie np.24 czy 26 cm, należy wtedy nieco wydłużyć czas pieczenia. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z piekarnika i rzucamy nim z około 50-60 cm na blat, czy podłogę, następnie kładziemy na kratkę i studzimy w formie. Zimne ciasto odcinamy nożykiem od formy, wyjmujemy, zdejmujemy papier i gotowe! Teraz dzielimy biszkopt na 2 równe krążki (ja dziele za pomocą noża do chleba).
MASA JOGURTOWA:
680 g jogurtu naturalnego dobrej jakości (2x340g)
150 g czekolady białej
1 łyżka miodu
jagody
     Dzień przed przygotowywaniem tortu odsączamy jogurt. W tym celu przygotowujemy durszlak lub sito, wykładamy je gazą, a na nią wylewamy jogurt. Durszlak lub sito umieszczamy w większej misce lub garnku, wkładamy do lodówki na około 24 godziny (2-3 razy mieszamy jogurt, żeby dobrze się odsączył). Gotowy jogurt przekładamy do miski. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z dodatkiem miodu, płynną, przestudzoną dodajemy do jogurtu i dobrze mieszamy.
     Na paterze kładziemy jedną część biszkopta, wykładamy 2/3 części masy jogurtowej, kilka garści jagód i przykrywamy drugim krążkiem biszkopta. Resztą kremu dekorujemy boki ciasta. Z lodówki wyjmujemy zimny mus czekoladowy, miksujemy go chwilę, aż będzie gęsty i puszysty, dekorujemy nim wierzch ciasta. Na mus czekoladowy wysypujemy kilka garści jagód, chłodzimy kilka godzin.


8 komentarzy:

  1. Wygląda obłędnie. Dobrze, że właśnie zjadłam drugie śniadanie, bo bym chyba ślinotoku dostała.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki :)
      Powiem Ci szczerze, że jak wygląda, tak smakuje :)

      Usuń
  2. cieszę się, że wykorzystałaś mus z niebiańskiego, mam nadzieję, że smakował, poza tym tort wygląda wytwornie, pięknie go udekorowałaś - pozdrawiam :):):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo! Masa jest pyszna, cudownie komponuje się ze smakiem czekolady i jagód. Pozdrawiam!

      Usuń
  3. Idealne połączenie slodyczy i jagod! Smakuje obłędnie :) i jeszcze ten biszkopt.. pyszności!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciesze się,że Ci smakuje. Nam też przypadł do gustu ;)
      Pozdrawiam!

      Usuń
  4. Ten torcik skradł moje serce ,no i żołądek .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak, mi też zawrócił w głowie ;-)

      Usuń