sobota, 19 lipca 2014

Kruche babeczki z budyniem i owocami.


      Miały być z kremem budyniowym, ale kto by tam czekał, aż budyń wystygnie! Łakomstwo wzięło górę i dobrze, bo całość wyszła świetnie! Kruche, delikatne ciasto, kremowy, aksamitny, waniliowy budyń i owoce... Pyszny, lekki, wyjątkowy deser! Polecam!!!
Składniki na babeczki z budyniem i owocami na około 35 szt.
CIASTO:
300 g mąki
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g cukru pudru
3 łyżki cukru waniliowego
150 g zimnego, pokrojonego w kosteczkę masła
1 żółtko
BUDYŃ:
500 ml mleka
30 g mąki ziemniaczanej
30 g mąki pszennej
110 g cukru
3 żółtka
1 laska wanilii
PRZYBRANIE:
czarne i czerwone porzeczki
maliny
dżem wiśniowy (opcjonalnie-ja akurat smażyłam, wiec dodałam taki świeżutki, przestudzony, jeszcze trochę płynny, wspaniale się komponował ze słodkim budyniem)
cukier puder
     Przygotowujemy ciasto. W misce łączymy mąkę, sól, proszek do pieczenia, cukier puder, mieszamy i przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier waniliowy, mieszamy. Do suchych składników dodajemy masło i siekamy, aż uzyskamy konsystencję kruszonki, następnie dodajemy żółtko, chwilę siekamy i szybko zagniatamy rękoma (im krócej to trwa, tym ciasto jest bardziej kruche), zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce około 60 minut.
     350 ml mleka wlewamy do garnka, dodajemy ziarenka wanilii (przecinamy strąk i tępą stroną noża wyskrobujemy ziarenka, strąk możemy dodać do domowego cukru waniliowego), stawiamy na małym ogniu, aż do zagotowania. W reszcie mleka mieszamy cukier, żółtka, i obie mąki, wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy, aż zgęstnieje. Studzimy.
     Gotowe, schłodzone ciasto wałkujemy na placek o grubości 5 mm, foremkami wycinamy kółka, a następnie wykładamy nimi foremki. Gotowe ciastka wkładamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i pieczemy do 15 minut, czyli aż się zezłocą, następnie wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Chłodne ciasteczka wyjmujemy z foremek, do każdego wkładamy porcję budyniu, pół łyżeczki dżemu (stężały dżem mieszamy z kilkoma łyżkami wody, podgrzewamy, aż się rozpuści) i owoce. Możemy oprószyć cukrem pudrem. Gotowe!!!







8 komentarzy:

  1. Wyglądają cudownie! Idealne na lato :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Szalenie apetyczne, i taka urocza dekoracja :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ;-) Cieszę się, że Ci się podoba! Zachęcam do wypróbowania przepisu, bo są pyszne. Jutro robię powtórkę. Może tym razem poczekamy aż budyń ostygnie i będą z kremem ;-)
    Gorąco pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Oo, u mnie podobne czekają na publikację :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ponoć wielkie umysły tworzą to samo :)
      Pewnie będą olśniewające. Juz nie mogę się ich doczekać!Pozdrawiam ;)

      Usuń
  5. O tak! Takie są najlepsze! Kruche ciasto, budyń i pyszne owoce. Cudowne! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo :) Muszę przyznać Ci rację! Słodki budyń idealnie się komponuje z kwaśnymi porzeczkami, co sprawia, że babeczki są pyszne! Polecam i pozdrawiam ;-)

      Usuń