czwartek, 31 lipca 2014

Jagodzianki z serem.

     Najlepsze jagodzianki jakie jadłam! Oczywiście ciasto jest takie samo jak w klasycznych jagodziankach, bo jest najlepszym, sprawdzonym ciastem, ale nadzienie to już inna bajka. Kremowe, aksamitne, jagodowo-waniliowe, pyszne! Tym razem jagodzianki oprószyłam kruszonką (podpatrzyłam to w KRAINIE SOSNY) i to był strzał w dziesiątkę. Kruszonka idealnie dopełnia smak tych bułeczek, współgra z delikatnym nadzieniem i pięknie się prezentuje :) Polecam, bo naprawdę warto ;)



Składniki na jagodzianki z serem na 16 sztuk
ROZCZYN:
3 szklanki mąki pszennej (tortowej)
30 g świeżych drożdży
1/4 szklanki letniego mleka
1 łyżeczka cukru
RESZTA SKŁADNIKÓW:
2 duże jajka
1/2 szklanki ciepłego mleka
1/4 szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
125 g rozpuszczonego masła
szczypta soli
NADZIENIE:
150 g jagód
250 g sera białego, mielonego
4-5 łyżek cukru (do smaku)
1 jajko
ziarenka z 0,5 wanilii
budyń waniliowy w proszku 40 g
KRUSZONKA:
50 g masła
1/4 szklanki cukru
1/2 szklanka mąki
roztrzepane jajko do posmarowania
     Mąkę przesiewamy do sporej miski, robimy w niej dołeczek. Drożdże rozcieramy z cukrem i mlekiem, a następnie przelewamy do wgłębienia w mące, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 5-10 minut, by rozczyn nieco urósł. Po tym czasie rozczyn powinien podwoić swoją objętość. Dodajemy roztrzepane w mleku jajka, cukier, cukier waniliowy, sól i wyrabiamy ciasto mikserem z hakami około 5 minut, po tym czasie dodajemy rozpuszczone, przestudzone masło i wyrabiamy dalej, aż tłuszcz się dobrze wchłonie, czyli jakieś 3-4 minuty. Gładkie ciasto oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 60 minut.Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość, gdy to nastąpi przekładamy je na stolnicę i dzielimy na 16 równych części.
     Przygotowujemy nadzienie. Ser biały przekładamy do miseczki, dodajemy jajko, cukier, ziarenka z wanilii oraz budyń w proszku, dobrze mieszamy, na koniec dodajemy jagody i delikatnie mieszamy (ja je nieco rozgniotłam, żeby uzyskać fioletowe nadzienie).
     Przygotowujemy kruszonkę. Masło rozpuszczamy w rondelku. W niewielkiej misce mieszamy mąkę z cukrem i dodajemy rozpuszczone, gorące masło, szybko mieszamy i odkładamy do przestygnięcia.
     Z każdej porcji ciasta formujemy placuszek nieco cieńszy na brzegach, a grubszy w środku, nadziewamy go sporą łyżką nadzienia, formujemy owalną, zgrabną bułeczkę, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dość dużych odstępach, pamiętając, że bułeczki jeszcze urosną. Przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na 45, a nawet 60 minut. Bułeczki powinny podwoić swoją objętość. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 170-180 stopni C. Wyrośnięte bułeczki delikatnie smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy kruszonką i wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 20 minut, czyli aż się smakowicie zarumienią :-)



16 komentarzy:

  1. Wow, wyglądają bardzo apetycznie i kusząco, ciekawe jak smakują z tym serem ^^

    OdpowiedzUsuń
  2. jestem pełna podziwu dla Twoich zdolności kulinarnych, wyglądają niesamowicie, porywam przynajmniej dwie - serdeczności:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo Halinko za miły komentarz ;)
      Częstuj się Kochana, jeszcze kilka zostało.
      Pozdrawiam!

      Usuń
  3. Cudowne ,takie rumiane ,kruszonka,no uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A jak ładnie pachną.... Jeszcze kilka zostało, Częstuj się!

      Usuń
  4. Ależ piękne, ależ je nadziałaś. Muszą być bardzo smaczne. Bo widok dosłownie porywa. No i ta kruszonka, to już sama rozkosz :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo i zachęcam do wypróbowania przepisu ;)

      Usuń
  5. Takiego nadzienia nie robiłam, póki są jagody trzeba będzie spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Myślałam o tym, żeby zrobić jagodzianki, tak się zabieram do tego jak sójka za morze.. ale jak zobaczyłam Twoje zdjęcia i przeczytałam o nadzieniu, i wyobraziłam sobie jakie muszą być pyszne to stwierdzam że muszę zdobyć jagody i upiec jagodzianki! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj, jak mi miło ;)
      Naprawdę polecam, bo skradły nasze serca i żołądki ;)

      Usuń
  7. Ojoj, koniecznie muszę spróbować, ten opis i zdjęcia powodują ssanie w żoładku :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglądają pysznie :-) zjadłabym taką do kawki :-)

    OdpowiedzUsuń