Najlepsze jagodzianki jakie jadłam! Oczywiście ciasto jest takie samo jak w klasycznych jagodziankach, bo jest najlepszym, sprawdzonym ciastem, ale nadzienie to już inna bajka. Kremowe, aksamitne, jagodowo-waniliowe, pyszne! Tym razem jagodzianki oprószyłam kruszonką (podpatrzyłam to w KRAINIE SOSNY) i to był strzał w dziesiątkę. Kruszonka idealnie dopełnia smak tych bułeczek, współgra z delikatnym nadzieniem i pięknie się prezentuje :) Polecam, bo naprawdę warto ;)
Składniki na jagodzianki z serem na 16 sztuk
ROZCZYN:
3 szklanki mąki pszennej (tortowej)
30 g świeżych drożdży
1/4 szklanki letniego mleka
1 łyżeczka cukru
RESZTA SKŁADNIKÓW:
2 duże jajka
1/2 szklanki ciepłego mleka
1/4 szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
125 g rozpuszczonego masła
szczypta soli
NADZIENIE:
150 g jagód
250 g sera białego, mielonego
4-5 łyżek cukru (do smaku)
1 jajko
ziarenka z 0,5 wanilii
budyń waniliowy w proszku 40 g
KRUSZONKA:
50 g masła
1/4 szklanki cukru
1/2 szklanka mąki
roztrzepane jajko do posmarowania
Mąkę przesiewamy do sporej miski, robimy w niej dołeczek. Drożdże rozcieramy z cukrem i mlekiem, a następnie przelewamy do wgłębienia w mące, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 5-10 minut, by rozczyn nieco urósł. Po tym czasie rozczyn powinien podwoić swoją objętość. Dodajemy roztrzepane w mleku jajka, cukier, cukier waniliowy, sól i wyrabiamy ciasto mikserem z hakami około 5 minut, po tym czasie dodajemy rozpuszczone, przestudzone masło i wyrabiamy dalej, aż tłuszcz się dobrze wchłonie, czyli jakieś 3-4 minuty. Gładkie ciasto oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 60 minut.Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość, gdy to nastąpi przekładamy je na stolnicę i dzielimy na 16 równych części.
Przygotowujemy nadzienie. Ser biały przekładamy do miseczki, dodajemy jajko, cukier, ziarenka z wanilii oraz budyń w proszku, dobrze mieszamy, na koniec dodajemy jagody i delikatnie mieszamy (ja je nieco rozgniotłam, żeby uzyskać fioletowe nadzienie).
Przygotowujemy kruszonkę. Masło rozpuszczamy w rondelku. W niewielkiej misce mieszamy mąkę z cukrem i dodajemy rozpuszczone, gorące masło, szybko mieszamy i odkładamy do przestygnięcia.
Z każdej porcji ciasta formujemy placuszek nieco cieńszy na brzegach, a grubszy w środku, nadziewamy go sporą łyżką nadzienia, formujemy owalną, zgrabną bułeczkę, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dość dużych odstępach, pamiętając, że bułeczki jeszcze urosną. Przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na 45, a nawet 60 minut. Bułeczki powinny podwoić swoją objętość. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 170-180 stopni C. Wyrośnięte bułeczki delikatnie smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy kruszonką i wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 20 minut, czyli aż się smakowicie zarumienią :-)
Składniki na jagodzianki z serem na 16 sztuk
ROZCZYN:
3 szklanki mąki pszennej (tortowej)
30 g świeżych drożdży
1/4 szklanki letniego mleka
1 łyżeczka cukru
RESZTA SKŁADNIKÓW:
2 duże jajka
1/2 szklanki ciepłego mleka
1/4 szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
125 g rozpuszczonego masła
szczypta soli
NADZIENIE:
150 g jagód
250 g sera białego, mielonego
4-5 łyżek cukru (do smaku)
1 jajko
ziarenka z 0,5 wanilii
budyń waniliowy w proszku 40 g
KRUSZONKA:
50 g masła
1/4 szklanki cukru
1/2 szklanka mąki
roztrzepane jajko do posmarowania
Mąkę przesiewamy do sporej miski, robimy w niej dołeczek. Drożdże rozcieramy z cukrem i mlekiem, a następnie przelewamy do wgłębienia w mące, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 5-10 minut, by rozczyn nieco urósł. Po tym czasie rozczyn powinien podwoić swoją objętość. Dodajemy roztrzepane w mleku jajka, cukier, cukier waniliowy, sól i wyrabiamy ciasto mikserem z hakami około 5 minut, po tym czasie dodajemy rozpuszczone, przestudzone masło i wyrabiamy dalej, aż tłuszcz się dobrze wchłonie, czyli jakieś 3-4 minuty. Gładkie ciasto oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 60 minut.Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość, gdy to nastąpi przekładamy je na stolnicę i dzielimy na 16 równych części.
Przygotowujemy nadzienie. Ser biały przekładamy do miseczki, dodajemy jajko, cukier, ziarenka z wanilii oraz budyń w proszku, dobrze mieszamy, na koniec dodajemy jagody i delikatnie mieszamy (ja je nieco rozgniotłam, żeby uzyskać fioletowe nadzienie).
Przygotowujemy kruszonkę. Masło rozpuszczamy w rondelku. W niewielkiej misce mieszamy mąkę z cukrem i dodajemy rozpuszczone, gorące masło, szybko mieszamy i odkładamy do przestygnięcia.
Z każdej porcji ciasta formujemy placuszek nieco cieńszy na brzegach, a grubszy w środku, nadziewamy go sporą łyżką nadzienia, formujemy owalną, zgrabną bułeczkę, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dość dużych odstępach, pamiętając, że bułeczki jeszcze urosną. Przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na 45, a nawet 60 minut. Bułeczki powinny podwoić swoją objętość. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 170-180 stopni C. Wyrośnięte bułeczki delikatnie smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy kruszonką i wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 20 minut, czyli aż się smakowicie zarumienią :-)
Wow, wyglądają bardzo apetycznie i kusząco, ciekawe jak smakują z tym serem ^^
OdpowiedzUsuńMusisz spróbować ;)
Usuńjestem pełna podziwu dla Twoich zdolności kulinarnych, wyglądają niesamowicie, porywam przynajmniej dwie - serdeczności:-)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo Halinko za miły komentarz ;)
UsuńCzęstuj się Kochana, jeszcze kilka zostało.
Pozdrawiam!
Cudowne ,takie rumiane ,kruszonka,no uwielbiam.
OdpowiedzUsuńA jak ładnie pachną.... Jeszcze kilka zostało, Częstuj się!
UsuńAleż piękne, ależ je nadziałaś. Muszą być bardzo smaczne. Bo widok dosłownie porywa. No i ta kruszonka, to już sama rozkosz :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo i zachęcam do wypróbowania przepisu ;)
UsuńTakiego nadzienia nie robiłam, póki są jagody trzeba będzie spróbować :)
OdpowiedzUsuńPolecam, bo są pyszne!
UsuńMyślałam o tym, żeby zrobić jagodzianki, tak się zabieram do tego jak sójka za morze.. ale jak zobaczyłam Twoje zdjęcia i przeczytałam o nadzieniu, i wyobraziłam sobie jakie muszą być pyszne to stwierdzam że muszę zdobyć jagody i upiec jagodzianki! :)
OdpowiedzUsuńoj, jak mi miło ;)
UsuńNaprawdę polecam, bo skradły nasze serca i żołądki ;)
Ojoj, koniecznie muszę spróbować, ten opis i zdjęcia powodują ssanie w żoładku :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam ;-)
UsuńWyglądają pysznie :-) zjadłabym taką do kawki :-)
OdpowiedzUsuńPolecam ;-)
Usuń