Tortille pszenno-kukurydziane.


     Jeśli macie ochotę na swojską, domową tortillę to polecam ten przepis. Placuszki są pyszne, miękkie, nie rozpadają się i są wspaniałą bazą do meksykańskich potraw, ja podałam je z kurczakiem po meksykańsku. Polecam!!!
Składniki na tortille pszenno-kukurydziane na około 10 sztuk (w zależności od tego jak dużą mamy patelnię)
200 g mąki kukurydzianej
150 g mąki pszennej
1 łyżka oleju
szczypta soli
0,5 łyżeczki cukru
szczypta proszku do pieczenia
około 200-230 ml ciepłej wody
     Wszystkie suche składniki wkładamy do miski, mieszamy, stopniowo wlewamy wodę zagniatając gładkie, sprężyste ciasto przypominające ciasto na pierogi. Przykrywamy miskę ściereczką i pozostawiamy na około 2 godziny. W tym czasie przygotowujemy ulubione nadzienie np. zieloną sałatę z kurczakiem i warzywami lub tak jak ja kurczaka z pomidorami po meksykańsku.
     Ciasto dzielimy na 10 porcji, cienko wałkujemy podsypując mąką. Patelnię o grubym dnie dobrze nagrzewamy i układamy na niej jeden placuszek. Opiekamy tortillę z dwóch stron bez dodatku tłuszczu, do chwili aż charakterystycznie się zarumieni (pęcherzyki zbrązowieją). Wyjmujemy z patelni i zawijamy w wilgotna ściereczkę (dzięki temu tortille zmiękną). Gotowe placuszki podajemy z przygotowanym wcześniej nadzieniem. Gotowe!

Komentarze

Prześlij komentarz