wtorek, 5 sierpnia 2014

Kurczak po meksykańsku.


     Przepraszam wszystkich za krótką nieobecność, ale wiecie jak to jest: wakacje, urlopy, goście... Już wracam i mam nadzieje, że się zdążyliście stęsknić :)
     A teraz już serio. Jakiś czas temu publikowałam mój sprawdzony przepis na tortille pszenno-kukurydziane, dziś natomiast przyszedł w końcu czas na sos, który przygotowuję do tych właśnie placków. Jest dosyć pikantny, lecz pikantność tę równoważy słodycz cebuli, pomidorów i kukurydzy. Sos czosnkowy podkreśla smak dania i nadaje mu wyjątkowego charakteru. Polecam!


Składniki na kurczaka po meksykańsku
2 pojedyncze filety z kurczaka
2 cebule
1 ząbek czosnku
500 g obranych i pokrojonych w kostkę pomidorów
1 mała puszka słodkiej kukurydzy
1 puszka fasoli czerwonej (opcjonalnie- ja nie dałam, bo nie miałam :))
olej
przyprawa do dań meksykańskich
sól
SOS CZOSNKOWY:
1 ząbek czosnku
kilka łyżek jogurtu naturalnego bądź kwaśnej, gęstej śmietany
sól
     Filety z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę. Cebule obieramy, kroimy w kostkę. Na patelni o grubym dnie rozgrzewamy kilka łyżek oleju, dodajemy kurczaka i podsmażamy, aż mięso się zetnie (będzie białe). Następnie dodajemy cebulę, solimy i smażymy, aż cebule się zeszkli, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i smażymy około minuty. Po tym czasie dodajemy pomidory, przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy danie, aż pomidory zmiękną, a całość będzie miała konsystencję gęstego sosu. Dodajemy odsączoną kukurydzę i fasolę, doprawiamy przyprawą meksykańską i jeszcze chwilę dusimy, aż smaki się połącza.
    Przygotowujemy sos czosnkowy. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy jogurt, dokładnie mieszamy, solimy do smaku.
    Gotowy sos przekładamy na tortille, dodajemy łyżkę sosu czosnkowego, zwijamy, bądź składamy na pół i gotowe. Kurczaka po meksykańsku można również podać (zamiast z tortillą) z makaronem lub ryżem. Pycha!!!


8 komentarzy:

  1. Oj Agnieszko, coś Ty znowu pysznego wykombinowała - ten pikantny sos bardzo do mnie przemawia, w ogóle to danie prezentuje się nieziemsko, dosłownie zazdroszczę rodzinie takiego przysmaku - serdeczności :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Staram się jak mogę, żeby dogodzić moim chłopakom ;-) Ja lubię warzywa, oni mięso, więc idąc na kompromis łącze je ze sobą w różnych wariantach;-)
      Dziękuję za miły komentarz i pozdrawiam!

      Usuń
  2. Wygląda rewelacyjnie. Na pewno jest pyszny <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny sposób na kurczaka :) idealne placuszki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo! Naprawdę soczyste danie!

      Usuń
  4. Właśnie-domowa tortilla. Te ze sklepu mają coś tak chemicznego, że zjadam samo nadzienie. Muszę pożyczyć Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj, ja już nie kupuję w sklepie i przynajmniej wiem co jem ;-)

      Usuń