niedziela, 8 czerwca 2014

Sernik z truskawkami i kruszonką.

     Ciasto pyszne! Proste w wykonaniu, genialne w smaku. Kruchy spód wypełniony masą serową, mnóstwo soczystych truskawek, a wszystko to dla niepoznaki przykryte warstwą chrupiącej kruszonki.... Zatraciłam się w tym smaku... Polecam!!!

Składniki na sernik z truskawkami i kruszonką na tortownicę o wymiarach 26 cm (ja użyłam o śr. 28 i też było ok)
CIASTO:
200 g mąki pszennej
100 g cukru
100 g masła rozpuszczone, ciepłe
1 cukier waniliowy
0,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 jajko
NADZIENIE:
500 g truskawek
2 łyżki budyniu waniliowego (suchego)
2 łyżki cukru pudru
250 g sera białego, mielonego
180 g śmietany 18% (kwaśnej)
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
2 jajka
KRUSZONKA:
150 g mąki pszennej
100 g cukru
2 łyżki płatków owsianych
100 g rozpuszczonego, jeszcze gorącego masła
cukier puder do oprószenia ciasta
     Przygotowujemy ciasto. Do miski wsypujemy mąkę, cukier. cukier waniliowy, proszek do pieczenia, mieszamy, następnie wlewamy jeszcze ciepłe, lecz nie gorące masło, mieszamy. Wbijamy jajko i ubijamy mikserem, chłodzimy w lodówce nie krócej niż 30 minut. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C, formę wykładamy papierem do pieczenia. 1/3 ciasta zostawiamy w lodówce, a 2/3 wykładamy na blachę (tylko spód, bez rantu). Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 10 minut, wyjmujemy, studzimy.
     Przygotowujemy kruszonkę. Mąkę mieszamy z cukrem, płatkami owsianymi i zalewamy gorącym masłem, energicznie mieszamy i odstawiamy.
     Przygotowujemy nadzienie. Truskawki obieramy, myjemy, kroimy na pół, posypujemy 2 łyżkami cukru pudru i budyniem, mieszamy i odstawiamy. W misce mieszamy ser, śmietanę, 3 łyżki cukru pudru, cukier waniliowy, jajka i chwilę ubijamy mikserem.
     Upieczony, wystudzony spód stawiamy na blacie. Z lodówki wyjmujemy pozostały kawałek ciasta i wykładamy nim boki tortownicy. Na podpieczony spód (i surowe boki) wykładamy masę serową, układamy truskawki, a wierzch posypujemy kruszonką. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 40-45 minut. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, studzimy (ja chłodziłam później jeszcze w lodówce całą noc).


     Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem i gotowe!!!


4 komentarze:

  1. uwielbiam serniki, a dodatek truskawek myślę, że cudownie wzbogacił smakowo to ciasto - pyszności :):):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację! Trochę sceptycznie do niego podchodziłam, ale pozytywnie mnie zaskoczył! Jest wyjątkowo soczysty i kremowy, polecam i gorąco pozdrawiam!

      Usuń
  2. Pyszności, uwielbiam wszystkie ciasta z truskawkami, a to wygląda obłędnie :):)

    OdpowiedzUsuń