wtorek, 3 czerwca 2014

Sernik jogurtowy pieczony.


     Jest to pyszne, kremowe ciasto, intensywnie jogurtowe, przypominające sernik, lecz o wiele bardziej delikatne. Takie typowe letnie ciasto, które nie przytłacza słodyczą, lecz orzeźwia swą świeżością. W zależności od tego jakiego smaku jogurtu użyjemy, takie będziemy mieć ciasto. Ja tym razem upiekłam brzoskwiniowe i było pyszne!!! Ba, mało tego, było przepyszne!!! Czego dowodem jest to, że już go nie ma! Polecam każdemu spróbować to lekkie, delikatne kremowe ciasto, być może zakochacie się w nim tak jak ja?

Składniki na sernik jogurtowy pieczony na tortownicę o średnicy 28 cm.
CIASTO:
250 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
100 g cukru
1 łyżka startej skórki cytrynowej lub drobniutko pokrojonej kandyzowanej skórki cytrynowej, lub kilka kropel aromatu cytrynowego
150 g margaryny
4 żółtka
NADZIENIE:
4 białka
szczypta soli
4 szklanki jogurtu o ulubionym smaku ( np. brzoskwinia, truskawka, malina)
1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
5 łyżek mąki
1 łyżka cukru waniliowego
120-130 g cukru (do smaku, w zależności jak bardzo słodki mamy jogurt)
cukier puder do posypania
     Mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier, skórkę z cytryny mieszamy, wysypujemy na stolnicę, dodajemy pokrojoną, zimną margarynę i siekamy nożem, aż uzyskamy kruszonkę. Następnie dodajemy żółtka, nadal siekamy, aż żółtka wstępnie połączą się z resztą ciasta. Teraz szybko zagniatamy ciasto (im mniej ogrzejemy je dłońmi tym lepiej), dzielimy na pół. Jedną częścią wykładamy blaszkę (ja najpierw wyłożyłam ją papierem do pieczenia) i wkładamy do lodówki. Drugą część ciasta zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki. Po około 30 minutach zabieramy się za przygotowanie nadzienia.
     Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Białka ubijamy z solą na sztywna masę. Do sporej miski przekładamy kolejno jogurt, śmietanę, mąkę, cukry i miksujemy, do połączonej masy dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy szpatułką lub rózgą, przekładamy na schłodzony spód. Wyjmujemy ciasto z zamrażarki i ścieramy na tarce o grubych oczkach wprost na masę. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 35-40 minut. Upieczone ciasto pozostawiamy w formie do wystudzenia, następnie chłodzimy je w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez noc. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Gotowe!!!




8 komentarzy:

  1. Serniki to jedne z najlepszych ciast! Ale właśnie takie pieczone, za tymi schładzanymi nie przepadam. Przyznam jednak, że nigdy nie próbowałam dodawać jogurtu, a ta Twoja propozycja brzmi bardzo smacznie :)
    Pozdrawiam,
    siwapiecze.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Takiego serniczka jeszcze nie jadłam...niestety! A Twój wygląda cudownie :) Piękne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam Klaudio, bo jest pyszny i zawszę się udaje ;)
      Dziękuję Ci bardzo ;)

      Usuń
  3. Cudownie wyrośnięty i zrumieniony. Uwielbiam patrzeć na takie złote smakołyki :>

    OdpowiedzUsuń