poniedziałek, 30 czerwca 2014

Kruche ciasto z wiśniami i czerwonymi porzeczkami.

     Dziś prezentuję przepis na kruche ciasto, które swego czasu bardzo często u nas gościło. Jest to zwykłe, poczciwe, słodziutkie ciasto, wypełnione po brzegi kwaskowatymi owocami i to jest właśnie jego urok. Wielu z Was pomyśli sobie pewnie, że to zwykły gnieciuch z owocami, ale jest coś w nim takiego magicznego, że chętnie do niego wracamy. Po pierwsze zawsze wychodzi :), po drugie szybko się je robi, po trzecie pomimo tego że zawiera owoce spód nie namaka, a soczystość pozostaje tylko w nadzieniu, no i po czwarte smaki idealnie się komponują tworząc spójną całość. Polecam!
Składniki na kruche ciasto z wiśniami i czerwonymi porzeczkami na tortownicę o średnicy 26-28 cm
400 g mąki pszennej (może być pół na pół z krupczatką)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka kandyzowanej skórki cytrynowej lub skórka otarta z 0,5 cytryny
150 g cukru pudru
200 g masła
2 żółtka
1-2 łyżki kwaśnej śmietany- opcjonalnie, gdy ciasto wyjdzie za suche
NADZIENIE:
350 g oczyszczonych, umytych czerwonych porzeczek
350 g umytych, wydrylowanych wiśni
4 łyżki bułki tartej
8 łyżek cukru
     Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem na stolnicę, dodajemy skórkę cytrynową i pokrojone w kosteczkę masło i za pomocą dużego noża siekamy wszystko, aż uzyskamy drobniutką kruszonkę, dodajemy żółtka, dalej siekamy i szybko zagniatamy ciasto rękoma, gdyby nie chciało się zlepić dodajemy łyżkę kwaśnej śmietany. 1/3 ciasta wkładamy do lodówki, natomiast resztą wykładamy spód i boki tortownicy (możemy wyłożyć ją papierem do pieczenia, lub posmarować odrobiną masła), również wkładamy do lodówki, ma się chłodzić co najmniej 30 minut. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C, wyjmujemy z lodówki blaszkę wylepioną ciastem. Na dnie tortownicy równomiernie rozsypujemy 3 łyżki bułki tartej i 4 łyżki cukru. Na tak przygotowany spód rozkładamy odsączone owoce, posypujemy łyżką bułki tartej i 4 łyżkami cukru. Z lodówki wyjmujemy pozostałą część ciasta, wałkujemy na okrąg wielkością przypominający rozmiar tortownicy, przekładamy na owoce, a następnie zlepiamy brzegi ciasta. Wkładamy blachę do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 35 minut, czyli aż się ładnie zarumieni. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy, przed podaniem dekorujemy cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz