środa, 30 kwietnia 2014

Cevapcici, czyli bałkańskie kotleciki.

     Cevapcici to smakowite, podłużne, aromatyczne kotleciki. Najczęściej przygotowywane z baraniny, ale że u nas o baraninę ciężko, to z powodzeniem można ją zastąpić wołowiną ewentualnie wieprzowiną, czy mięskiem mieszanym. W oryginalnej wersji Cenapcici przygotowuje się na grillu, choć to nie łatwa sprawa. Ja smażę je na patelni, a później mąż dopieka je na grillu i są pyszne!!! Polecam!

Składniki na Cevapcici, czyli bałkańskie kotleciki
70 dag mięsa wołowego (wieprzowego lub mieszanego) mielonego (najlepiej samemu)
3 duże drobniutko pokrojone cebule
4 ząbki czosnku
0,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego
1 łyżeczka pieprzu czosnkowego (ewentualnie pół łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego)
2 łyżeczki papryki słodkiej
1 łyżeczka papryki ostrej
1 łyżeczka tymianku
0,5 łyżeczki oregano
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki wody
olej do smażenia
     W kubeczku mieszamy proszek do pieczenia z 3 łyżkami wody. Do sporej miski wkładamy mięso mielone, dodajemy cebule, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, rozpuszczony proszek do pieczenia, sól, i resztę przypraw. Dokładnie mieszamy, przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny (najlepiej masę mięsną chłodzić nawet dobę). Po tym czasie wyjmujemy mięso z lodówki, smarujemy ręce olejem i formujemy z masy podłużne kotleciki (jeśli masa się bardzo klei możemy podsypywać kotleciki odrobiną mąki). Patelnię o grubym dnie rozgrzewamy, wlewamy porcję oleju i smażymy kotleciki z każdej strony do czasu, aż zbrązowieją. Podajemy od razu lub dopiekamy na grillu. Idealnym dodatkiem do takich kotlecików jest sos czosnkowy lub wiosenny sos do mięs. Pycha!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz