Rogaliki drożdżowe z dżemem agrestowym.


     Witajcie Kochani! Dziś zapraszam Was na pyszne, mięciutkie, puszyste rogaliki drożdżowe nadzianie dżemem agrestowym. Rogale są pyszne, a dżem agrestowy przełamuje słodycz bułeczek nadając im wyjątkowego smaku. Jeśli nie macie dżemu agrestowego możecie go zastąpić długo smażonym dżemem wiśniowym (przepis znajdziecie tutaj), niemniej jednak, w związku ze zbliżającym się sezonem na agrest, namawiam do przygotowania dżemu właśnie z tych nieco zapomnianych owoców (przepis wkrótce).


Rogaliki drożdżowe z dżemem agrestowym:
400 g mąki pszennej tortowej (dobrej jakości)
1/4 szklanki letniego mleka
1 łyżeczka cukru
20 g świeżych drożdży
1/3 szklanki letniej śmietanki 30%
5 żółtek (lub 2 duże jajka)
4 łyżki domowego cukru waniliowego lub cukru
125 g roztopionego, letniego masła
1 słoiczek dżemu agrestowego
1 jajko do posmarowania rogalików

     Mąkę przesiewamy do misy. Drożdże rozcieramy z cukrem i mlekiem, w mące robimy wgłębienie i wlewamy weń rozczyn. Misę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 10 minut, po tym czasie drożdże powinny podwoić swoją objętość. Żółtka mieszamy z letnią śmietanką i dodajemy do miski z mąką, dosypujemy cukier i zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto (około 8 minut). Po tym czasie dodajemy roztopione masło i zagniatamy, aż masło całkowicie się wchłonie i ciasto przestanie lśnić (kolejne 8 minut). Po tym czasie wierzch ciasta oprószamy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60-90 minut, aż ciasto co najmniej podwoi swoją objętość.
     Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części. Każdą część formujemy w kulę i wałkujemy na cienki placek. Placek tniemy na 8 równych trójkątów (jak pizzę). Na brzeg trójkąta wykładamy łyżeczkę dżemu i zwijamy tworząc rogalika. Tak powstałe bułeczki układamy na blasze i zostawiamy na około 20 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C. Wyrośnięte rogale smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy około 15 minut do zarumienienia. Po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem. Gotowe!




Komentarze

  1. mam jeszcze słoiczki z domowym dżemem, pomysł w sam raz na jego wykorzystanie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To chyba wiem co zjem w następnym tygodniu na śniadanie ;-)

    podreczny.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Prezentują się przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam ale na jogurcie zapraszam w wolnej chwili na bloghttp://moje-wyroby.blog.pl/

    OdpowiedzUsuń
  5. Rogaliki piękne a dżemik agrestowy smakuje wybornie.Każdego lata przygotowujemy kilka słoiczków. Pozdrawiamy:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz