Uwielbiam młodą kapustę! Nie ważne czy z pieczarkami i cebulą, z pomidorami i kiełbasą, z koperkiem i śmietaną, czy też jako poczciwy colesław z młodej kapusty. Nawet gołąbki z młodej kapusty smakują wyjątkowo, nie wspominając już o kapuśniaku. Dlatego, gdy tylko zacznie się sezon, wcinamy kapustę kilka razy w tygodniu. Jeśli nie macie pomysłu na to zdrowe warzywo polecam ten przepis!
Składniki na młodą kapustę z pieczarkami i cebulą:
1 duża cebula lub 2 mniejsze
500 g pieczarek
1 średnia główka młodej kapusty
sól
pieprz
2 łyżki posiekanego koperku
ewentualnie 1 łyżeczka mąki
olej
Cebulę obieramy, drobno kroimy i wrzucamy na rozgrzany olej (3-4 łyżki), szklimy. Pieczarki myjemy i kroimy w 1,5-2 cm kawałki, dodajemy do cebuli, solimy, pieprzymy i smażymy bez pokrywki około 5 minut, często mieszając. Kapustę myjemy, siekamy i dodajemy do podsmażonej cebuli i pieczarek. Całość smażymy do miękkości (chwilę pod przykryciem, później pokrywkę zdejmujemy, żeby płyn odparował). Na końcu dodajemy koperek i jeszcze raz doprawiamy. Jeśli sok z pieczarek i kapusty nie odparował zagęszczamy go mąką (mąkę rozpuszczamy w odrobinie wody, mieszamy i zalewamy kapustę, smażymy jeszcze minutkę). Gotowe ;)
i jeszcze ziemniaczki do tego i jest obiad cały:)
OdpowiedzUsuńNajlepiej młode z koperkiem ;)
UsuńWygląda mega apetycznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo, polecam!
UsuńWygląda mega apetycznie :)
OdpowiedzUsuńTaką kapustkę lubię najbardziej :-) dodaje jeszcze marcheweczkę :-)
OdpowiedzUsuńMniam! Następnym razem też dodam ;)
UsuńWygląda super ;) Musze taką zrobić ;)
OdpowiedzUsuńNam bardzo smakuje, więc polecam!
Usuńuwielbiam! :) ja sezon zaczęłam od gołąbków z młodej kapusty w tym roku :)
OdpowiedzUsuńJa jeszcze w tym roku gołąbków nie robiłam, ale przymierzam się w przyszły weekend. Miłej niedzieli Ci życzę ;)
UsuńPalce lizac!!!!Angelika
OdpowiedzUsuńŻebyś wiedziała!
Usuń