Dziś przygotowuję moją ulubioną masę makową z maku mielonego (suchego). Jest o wiele szybsza w przygotowaniu od tej klasycznej (gdzie mak mielimy samodzielnie), ale równie pyszna. Bardzo polecam!
Składniki na Masę makową z maku mielonego- bakaliową:
2 opakowania maku mielonego po 200 g (400 g)
400 ml mleka
25 g masła
100 g cukru
1 łyżka domowego cukru waniliowego
3-4 łyżki miodu
3-4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy lub cytryny
100 g sparzonych wrzątkiem rodzynek
100 g żurawiny
50 g posiekanych suszonych moreli
150 g mieszanki dowolnych orzechów, drobno posiekanych
kilka kropel aromatu (u nas zawsze arakowy, ale może być też migdałowy)
Mleko wlewamy do garnka, dodajemy masło, suchy mak i ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gdy mak wchłonie cały płyn wyłączamy grzanie, dodajemy kolejno cukier, cukier waniliowy, miód, bakalie i dokładnie mieszamy. Jeśli masa jest za mało słodka dodajemy miodu do smaku. Na końcu dodajemy kilka kropel aromatu, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Tak przygotowaną masę możemy przechowywać w lodówce 4-5 dni.
3 jajka
10 g drożdży roztartych w 3 łyżkach ciepłego mleka
Przed pieczeniem makowca rozcieramy drożdże w mleku, dodajemy do masy makowej razem z żółtkami, mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do maku i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Teraz masa makowa jest gotowa do nadziewania ciasta.
Dzięki dodatkowi jajek masa nie będzie się rozpadać, natomiast dzięki drożdżom nie będzie twarda i ubita, a delikatna i puszysta.
W Wigilię taką masę jemy z ciasteczkami :)
OdpowiedzUsuńPycha 😁
UsuńDzięki za cenne podpowiedzi. Nie pomyślałam o dodaniu drożdży do masy makowej. Pozdrawiam cieplutko i życzę duuuużo zdrowia :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, pozdrawiam serdecznie 😊
UsuńDomowa najlepsza :)
OdpowiedzUsuńTo prawda 😊
Usuńależ pysznie wygląda to ciasto
OdpowiedzUsuń??? To masa makowa. 🤭
UsuńCzy taka masa może być użyta do makowca?
OdpowiedzUsuńOczywiście 😊
UsuńCzy przy takiej małej ilości tłuszczu mak jest wilgotny po upieczeniu?
OdpowiedzUsuńTak, masa jest wilgotna.
Usuń