Dziś zapraszam na bardzo dobry sernik, pieczony w kruchym cieście. Choć jest nieco mniej kremowy od tradycyjnego, to muszę przyznać, że smakuje rewelacyjnie! Ciasto jest kruchutkie, całość zwarta, masa słodziutka, a dodatek dżemu dodaje mu owocowego akcentu. Sernik nam bardzo, bardzo smakował i teraz mam dylemat, czy czasem nie upiec go na Święta. Zapraszam wszystkich sernikowych miłośników po przepis :)
Składniki na sernik w kruchym cieście: na formę 24x28 cm
CIASTO:
6 żółtek
100 g cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
150 g masła lub margaryny
50 g mielonych orzechów lub migdałów
260 g mąki pszennej
DODATKOWO:
3-4 łyżki powideł śliwkowych lub innego dobrze wysmażonego (gęstego) dżemu (u mnie truskawkowy)
Mąkę mieszamy z orzechami, przesianym cukrem pudrem, cukrem waniliowym, posiekanym tłuszczem i rozcieramy palcami. Następnie dodajemy żółtka i szybko zagniatamy kruche ciasto, dzielimy na pół. Jedną część wkładamy do lodówki, a drugą wałkujemy i wykładamy nią dno i brzegi formy (wyścielonej papierem do pieczenia). Tak przygotowane ciasto smarujemy dżemem i również przekładamy do lodówki.
500 g dwu, trzykrotnie mielonego twarogu + 125 ml ciepłego mleka (lub 500 g twarogu z wiaderka)
150 g cukru
1 łyżka cukru waniliowego
30 g mąki ziemniaczanej lub białego budyniu (np. waniliowego)
6 ubitych na sztywno białek
20 g drobno pokrojonej kandyzowanej skórki cytrynowej
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Ser ubijamy z cukrami, mąką, połową piany z białek, skórką cytrynową, a na koniec dodajemy resztę piany i delikatnie mieszamy. Tak przygotowaną masę ostrożnie wykładamy na dżem. Resztę ciasta wyjmujemy z lodówki, wałkujemy na placek wielkości blachy, ostrożnie przekładamy na masę serową, brzegi ciasta sklejamy, wierzch nakłuwamy widelcem i wkładamy do średnio nagrzanego piekarnika. Pieczemy 45-60 minut na złoto. Po upieczeniu ciasto chłodzimy co najmniej 3-4 godziny (choć najlepiej przez noc) w lodówce. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem. Gotowe!
Oj, dawno nie robiłam serniczka, teraz mam ochotę, podzielisz się kawałkiem?:)
OdpowiedzUsuńAle musisz wiedzieć, że to nie są tanie rzeczy :D Już kroję ;P
UsuńBardzo lubię takie serniczki, pyszności kochana :-)
OdpowiedzUsuńDzięki ;)
UsuńPiękny jest ,ale ostatnio się przekonałam ,że nawet dobra ręka do serników nie pomoże,jak ser jest kiepskiej jakości.Nie mogłam przełknąć sernika teściowej...
OdpowiedzUsuńO tak, ser to podstawa! Ja zaopatruję się u gospodyni, która ser robi sama, ze swojskiego mleka. Jest przepyszny!!!
Usuńjaki idealnie równiutki wyszedł :)
OdpowiedzUsuńRówny jak stół, polecam!
Usuńbardzo ładnie się prezentuje, lubię takie klasyczne serniki :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo!
Usuńpiękny serniczek! i przepyszny:)
OdpowiedzUsuńHa, ha! Wiedziałam, że Ci posmakuje!
UsuńŁadniutki :D
OdpowiedzUsuńDzięki!
UsuńNo, udał się, udał... Moja Mama taki robiła, chociaż nawet Jej nie zawsze wychodził taki równiutki, jak Twój :-)
OdpowiedzUsuń:) Brzegi wyszły wyższe to je odkroiłam i zjadłam ;) I został równy środek dla gości :) Ale zarówno brzegi jak i środek- rewelacyjny!!!
UsuńAleż smakowicie wygląda! <3
OdpowiedzUsuńDzięki! Polecam!!!
UsuńSmakowity serniczek. Dla mnie to ciasto Nr 1 spośród ciast. Chętnie poczęstowałabym się kawałkiem :)
OdpowiedzUsuńO tak, sernik to takie ciasto, bez którego trudno sobie wyobrazić Święta, czy inną domową imprezę :)
Usuń