Szarlotka w półkruchym cieście.


     Pyszna, soczysta szarlotka w półkruchym cieście zadowoli podniebienia wszystkich. Klasyczny, prosty przepis na wyjątkowo smaczne ciasto, podane na ciepło idealnie sprawdzi się w chłodne, jesienne dni. Polecam ;)


Szarlotka w półkruchym cieście FORMA 24x30 cm
500 g mąki pszennej
1 szklanka cukru (odjąć 2 łyżki do masy jabłkowej)
250 g masła lub margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka cukru z wanilią
szczypta soli
2 jajka
3 łyżki śmietany 18%

NADZIENIE JABŁKOWE
1 kg jabłek
2 łyżki cukru (te które zostały z przygotowywania ciasta)
cynamon

     Formę 24x30 wykładamy papierem do pieczenia.
     Mąkę mieszamy z cukrem, proszkiem do pieczenia, cukrem z wanilią, solą, dodajemy zimny, posiekany tłuszcz i rozcieramy palcami tworząc kruszonkę. Teraz dodajemy jajka i śmietanę, zagniatamy gładkie ciasto, dzielimy na dwie części i chłodzimy w lodówce około 45 minut.

     Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy 2 łyżki cukru, cynamon (ja dodaję około 1 łyżeczki) i dokładnie mieszamy.

    Jedną część schłodzonego ciasta wykładamy na dnie formy (rant nie jest konieczny), na cieście rozkładamy jabłka, a na jabłkach drugą część ciasta. Ze względu na to, że ciasto jest trochę klejące ja urywam kawałki ciasta, spłaszczam w dłoniach i równomiernie rozkładam na wierzchu, tworząc coś na wzór mozaiki.
     Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (z termoobiegiem). Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 40 minut (przed wyjęciem koniecznie sprawdźcie patyczkiem, czy ciasto się upiekło). Gdy lekko przestygnie kroimy w porcje i oprószamy cukrem pudrem. Gotowe :)



Komentarze

Prześlij komentarz