Jabłecznik z bezą.


     Klasyczny przepis na jabłecznik na kruchym cieście z puszystą, słodką bezą. Idealny na poniedziałkowe popołudnie ;)


Składniki na Jabłecznik z bezą: na formę 24 x 28 cm
250 g mąki
50 g przesianego cukru pudru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
otarta skórka z 1/2 cytryny
100 g zimnego, pokrojonego w kostkę masła
4 żółtka
1-2 łyżki kwaśnej śmietany
NADZIENIE:
1 kg jabłek
1 łyżka cukru
1 łyżeczka cynamonu
BEZA:
4 białka
szczypta soli
200 g przesianego cukru pudru

     Mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, sól oraz otartą skórkę z cytryny mieszamy w misce, dodajemy zimne masło i rozcieramy palcami tworząc kruszonkę. Następnie dodajemy żółtka i tyle śmietany, żeby powstało gładkie, elastyczne ciasto. Szybko zagniatamy i chłodzimy w lodówce około 1 godziny.
    Zimne ciasto dzielimy na dwie części (1/3 i 2/3). Większym kawałkiem wylepiamy blachę wyłożoną papierem do pieczenia, z mniejszego formujemy wałeczki. 
     Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy cukier, cynamon i dokładnie mieszamy.
     Białka na bezę ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie łyżka po łyżce dodajemy cukier puder, za każdym razem dokładnie miksując.
     Na cieście rozkładamy jabłka, na nie wykładamy bezę, wyrównujemy i układamy kratkę z wałeczków. Tak przygotowany jabłecznik pieczemy około 40 minut, aż wierzch się apetycznie przyrumieni. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku (żeby beza trochę wyschła). Gotowe.




Komentarze

Prześlij komentarz