Czekoladowo-kokosowe ciasto z malinami.


     Pyszne czekoladowe, kruche ciasto skrywające kokosowe nadzienie, przełamane cudownym smakiem malin. Świetna kombinacja, idealna do wykorzystania kończących się już malin. Polecam!


Składniki na Czekoladowo-kokosowe ciasto z malinami na formę 24x24 cm
CIASTO:
280 g mąki
2 łyżki gorzkiego kakao
80 g cukru pudru
150 g zimnego masła
szczypta soli
3 żółtka
1-2 łyżki śmietany

     Mąkę, kakao, cukier puder oraz sól łączymy i przesiewamy do miski, dodajemy pokrojone w kostkę masło i rozcieramy palcami, aż do powstania kruszonki. Teraz dodajemy żółtka i tyle śmietany, żeby powstało elastyczne ciasto. Szybko zagniatamy, dzielimy na pół, schładzamy około 2 godzin.
     Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180°C. Formę 24x24 (lub 20x30) wykładamy papierem do pieczenia. Połowę ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach i równomiernie rozprowadzamy na dnie formy.

NADZIENIE KOKOSOWE:
3 białka
szczypta soli
100 g cukru pudru
100 g wiórków kokosowych
200 g malin

     Białka ubijamy na sztywną pianę z solą, następnie porcjami dodajemy cukier puder i dokładnie miksujemy. Dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy delikatnie łyżką. Tak przygotowaną masę wykładamy na starte ciasto, równomiernie rozkładamy maliny i ścieramy drugi kawałek ciasta (też na grubych oczkach). Pieczemy w 180°C przez 35-40 minut.
Gotowe ciasto dekorujemy stopioną w kąpieli wodnej czekoladą (50 g).



Komentarze

Prześlij komentarz