poniedziałek, 29 lipca 2019

Drożdżówki z budyniem, jagodami i malinami.


     Mieszkam blisko natury i natura ma ogromny wpływ na moje życie. W kuchni królują sezonowe, świeże produkty, staram się przygotowywać naturalne, nie przetworzone potrawy, dlatego tak ważne są dla mnie zakupy zdrowych produktów. Po tę zdrową żywność zawsze udaję się na bee.pl. Szeroka paleta produktów oraz niezmienna, wysoka jakość zachęcają do wygodnych zakupów.
     Dziś zapraszam na puszyste, soczyste drożdżówki wypełnione słodkim budyniem przełamanym dodatkiem jagód i malin. Niebo w gębie! Bardzo polecam.



Składniki na:
Drożdżówki z budyniem, jagodami i malinami na 16 sztuk
CIASTO
500 g mąki tortowej typ 405 lub 400
40 g świeżych drożdży
200 ml ciepłego mleka
80 g cukru (w tym 1 łyżeczka do rozczynu)
1 jajko
1 białko (żółtko do posmarowania bułek)
80 g roztopionego masła

     W ciepłym mleku rozcieramy drożdże z 1 łyżeczką cukru. Mąkę przesiewamy do miski, robimy wgłębienie w mące i wlewamy weń rozczyn. Po około 10 minutach dodajemy resztę cukru, jajko, białko i zagniatamy gładkie ciasto. Po około 8 minutach wyrabiania dodajemy roztopione masło i wyrabiamy kolejne 5 minut. Po tym czasie ciasto oprószamy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 60 minut do wyrośnięcia. W tym czasie gotujemy budyń.

BUDYŃ:
2 budynie waniliowe bez cukru
6 łyżek cukru
700 ml mleka
po 2 garście malin i jagód

     Zagotowujemy 500 ml mleka, w 200 ml rozpuszczamy budyń i cukier. Gdy mleko się gotuje wlewamy rozpuszczony proszek i gotujemy około 0,5 minuty. Studzimy.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 16 części, z każdej formujemy placuszki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na środku każdego placuszka dnem szklanki robimy wgłębienie, w środek wkładamy porcję budyniu, brzegi smarujemy rozmąconym żółtkiem, a na budyniu układamy porcję owoców. Bułeczki zostawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia, a następnie pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C około 15-20 minut, aż do zarumienienia. Gotowe bułeczki oprószamy cukrem pudrem.



4 komentarze: