Drożdżówka z gruszkami i śliwkami.


     Puszyste, miękkie ciasto drożdżowe wypełnione soczystymi gruszkami i najeżone śliwkami to idealna propozycja na wietrzne, jesienne popołudnie. Bardzo polecam.


Składniki na drożdżówkę z gruszkami i śliwkami na formę 12x24 :
ROZCZYN:
1,5 szklanki mąki pszennej
15 g świeżych drożdży
1/8 szklanki letniego mleka
1/2 łyżeczki cukru
RESZTA SKŁADNIKÓW:
1 duże jajko
1/4 szklanki ciepłego mleka
1/8 szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
60 g rozpuszczonego masła
szczypta soli
NADZIENIE:
2-3 duże, słodkie gruszki
6-8 dużych śliwek
DODATKOWO
1 żółtko do posmarowania
cukier puder do posypania

     Mąkę przesiewamy do sporej miski, robimy w niej dołeczek. Drożdże rozcieramy z cukrem i mlekiem, a następnie przelewamy do wgłębienia w mące, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 5-10 minut, by rozczyn nieco urósł. Po tym czasie rozczyn powinien podwoić swoją objętość. Dodajemy roztrzepane w mleku jajko, cukier, cukier waniliowy, sól i wyrabiamy ciasto mikserem z hakami około 5 minut, po tym czasie dodajemy rozpuszczone, przestudzone masło i wyrabiamy dalej, aż tłuszcz się dobrze wchłonie, czyli jakieś 3-4 minuty. Gładkie ciasto oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 60 minut.
     Gruszki obieramy, kroimy w kostkę 1x1 cm przekładamy do rondelka i smażymy, aż puszczony z owoców sok niemal całkowicie odparuje, studzimy (jeśli masa nie jest wystarczająco słodka można dosłodzić ją 1-2 łyżeczkami cukru). Śliwki myjemy, wyciągamy pestki, a następnie każdą połówkę dzielimy na dwie części.
     Wyrośnięte ciasto powinno podwoić swoją objętość, gdy to nastąpi przekładamy je na stolnicę, chwilę wyrabiamy i wałkujemy na placek o wymiarach 24x24 cm. Na cieście rozkładamy nadzienie pozostawiając około 3 cm krawędź bez nadzienia. ciasto zwijamy zaczynając od strony z nadzieniem kończąc na stronie bez gruszek (dzięki temu ciasto dobrze się zlepi, a nadzienie nie wypadnie). Tak przygotowaną roladę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ostrym nożem nacinamy drożdżówkę co 2 -3 cm niemal do dna, a w powstałą kieszonkę wbijamy pokrojone śliwki. Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy do ponownego wyrośnięcia na około 25-30 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 180°C. Gotowe ciasto smarujemy jeszcze roztrzepanym żółtkiem i pieczemy (góra-dół) około 40 minut, czyli aż się apetycznie zarumieni, a wetknięty w ciasto patyczek wyciągniemy suchy. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy w foremce. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem. Gotowe.




Komentarze

  1. fajny pomysł by połączyć gruszki i śliwki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto drożdżowe należy do naszych ulubionych. Każda wersja😉Twój przepis na pewno wykorzystamy. I nie tylko ten. Masz mnóstwo
    ciekawych przepisów. Pozdrawiamy cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie 😊

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz