Paluchy keczupowe.



     Wyjątkowo mięciutkie, puszyste paluchy drożdżowe wzbogacone keczupem będą idealną przekąską na podwieczorek, jak również świetnym dodatkiem na śniadanie lub kolację. Z powodzeniem możemy je zabrać na wycieczkę, piknik, czy do pracy. Będą w sam raz zarówno na ten mały, czy też większy głód. Polecam!


Składniki na paluchy keczupowe:
450 g mąki tortowej
50 ml ciepłego mleka
1 łyżeczka cukru
20 g drożdży
150 ml ciepłej wody
1 łyżeczka soli
100 ml oleju
DODATKI:
ketchup
oregano
papryka słodka
sól
sezam

     Mąkę przesiewamy do sporej miski. Drożdże rozcieramy z cukrem i ciepłym mlekiem, wlewamy do mąki i odstawiamy na 5-10 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie (drożdże powinny być wyraźnie spienione) dolewamy wodę, olej oraz wsypujemy sól i dokładnie mieszamy łyżką, następnie wyrabiamy mikserem (albo ręcznie) około 10 minut. Po tym czasie ciasto powinno być zwarte i elastyczne. Gotowe ciasto smarujemy odrobiną oleju, miskę przykrywamy ściereczką i odkładamy do wyrośnięcia na około 45 minut. Gotowe ciasto wałkujemy na prostokąt o grubości 5 mm, smarujemy keczupem, oprószamy przyprawami oraz sezamem (opcjonalnie), tniemy na 1 cm pasy, składamy na pół (ciastem nieposmarowanym do siebie), następnie skręcamy i odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Gotowe paluchy powinny wyrastać około 30 minut (w tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 180°C- z termoobiegiem, lub do temperatury 200°C-bez termoobiegu). Bułeczki pieczemy do zarumienienia, czyli około 12 minut. Gotowe!



Komentarze

Prześlij komentarz