wtorek, 6 marca 2018

Marynowane jajka.


     Zachwycające jajka, marynowane w soku buraczkowym, z pewnością sprawdzą się nie tylko na wielkanocnym stole, ale uświetnią każdy półmisek. Można ich użyć typowo do ozdoby, lub przekroić na pół i nadziać pyszną mieszaniną z żółtek, majonezu i musztardy. W każdej postaci przykuwają wzrok, lecz co najważniejsze smakują wyśmienicie. Należy je zamarynować na 48 godzin przed podaniem, więc w sam raz przed przedświąteczną gorączką ;) Bardzo polecam!


Składniki na marynowane jajka:
4 ugotowane na twardo i obrane jajka
250 ml soku z buraków
50 ml octu jabłkowego
1 mała cebula pokrojona w piórka
5 ziaren pieprzu

     Jajka umieszczamy w słoiku. Sok z buraków mieszamy z octem i zagotowujemy, wyłączamy grzanie, dodajemy cebulę oraz pieprz i odstawiamy na 10 minut do wystudzenia. Następnie marynatą zalewamy jajka i odkładamy na 48 godzin do lodówki. Po tym czasie jajka są gotowe.


10 komentarzy:

  1. Wyglądają świetnie! Idealna ozdoba ❤️

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że i Tobie się podobają :) Pozdrawiam cieplutko!

      Usuń
  2. Ale fajne, cudownie wyglądają :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny mają kolor, od dawna mam chęć zrobic takie jajka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak. Myślę, że Wielkanoc będzie świetnym pretekstem.

      Usuń