wtorek, 27 lutego 2018

Ananasowiec z kokosową bezą.


     Ananasowiec to jedno z tych ciast, które z powodzeniem sprawdzi się zarówno na większych imprezach, jak i na popołudniowych podwieczorkach w gronie najbliższych. Puszysty, kakaowy biszkopt, aksamitny krem, orzeźwiające ananasy oraz chrupiąca, kokosowa, słodka beza to połączenie idealne. Bardzo polecam!


Składniki: na formę 24x40 cm
BISZKOPT:
4 białka
szczypta soli
3/4 szklanki cukru
4 żółtka
3/4 szklanki mąki tortowej
1/4 szklanki gorzkiego kakao
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

     Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C. Białka ubijamy na sztywną pianę z solą, a następnie dodajemy porcjami cukier, za każdym razem dokładnie miksując. Do sztywnej piany dodajemy żółtka, mieszamy trzepaczką, a następnie wsypujemy przesianą mąkę wymieszaną z kakaem i proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy do połączenia składników. Tak przygotowaną masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 15 minut (przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto się upiekło). Upieczone ciasto studzimy w formie.

KREM:
2 puszki ananasów w plastrach
1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżki cukru
4 żółtka
250 g masła w temperaturze pokojowej

     Ananasy odcedzamy z zalewy zachowując płyn i kroimy w kostkę. Odmierzamy 1 i 1/2 szklanki syropu z ananasów. 1 szklankę syropu przelewamy do garnka, dodajemy cukier i całość zagotowujemy. W 1/2 szklanki syropu rozrabiamy proszek budyniowy z mąką pszenną, następnie dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy. Tak powstałą masę wlewamy do wrzącego syropu i energicznie mieszamy do zagotowania i zgęstnienia. Gotowy budyń przykrywamy folią spożywczą i studzimy.
     Masło ubijamy dodając po łyżce chłodny budyń (masło i budyń powinny mieć tę samą temperaturę), do tak przygotowanego kremu dodajemy pokrojone ananasy i dokładnie mieszamy.

BEZA:
4 białka
szczypta soli
3/4 szklanki cukru
5 łyżek wiórków kokosowych

     Białka z solą ubijamy na sztywną pianę, następnie partiami dodajemy cukier za każdym razem dokładnie go miksując. Na końcu dodajemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy. Tak przygotowaną masę przekładamy do formy (takiej jak po biszkopcie) wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 145-150°C i suszymy około 75-80 minut. Studzimy.

PONCZ:
1/2 szklanki pozostałego syropu z ananasów
sok z 1/2 cytryny

   Sok z cytryny mieszamy z syropem. Jeśli wypiek przeznaczony jest tylko dla dorosłych poncz wzbogacamy o 5 łyżek rumu, wódki lub Malibu.

   Formę w której piekł się biszkopt i beza wykładamy papierem do pieczenia lub kilkoma warstwami folii spożywczej. Do formy wkładamy biszkopt, dokładnie nasączamy go ponczem, na wierzch wykładamy masę z ananasem, a na nią wysuszoną, wystudzoną bezę. Tak przygotowane ciasto zabezpieczamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki do stężenia. Gotowe! 
Jeśli chcemy zachować chrupkość bezy, ciasto należy przechowywać w lodówce.



6 komentarzy: