Ciasto czekoladowo-orzechowe.


Witajcie Kochani. Dziś zapraszam na pyszne, soczyste, puszyste ciasto jogurtowe z czekoladą i orzechami. Bardzo proste w przygotowaniu, bardzo aromatyczne i pyszne. Bardzo polecam!


Składniki na ciasto czekoladowo-orzechowe: na formę o średnicy 24 cm
80 g masła
120 g czekolady gorzkiej (lub 100 g czekolady Bajkowej i 20 g czekolady gorzkiej)
3/4 szklanki jogurtu naturalnego
2 jajka
150 g cukru
100 g mąki pszennej
50 g mielonych orzechów
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

     Masło topimy w rondelku z czekoladą, studzimy. Następnie dodajemy jogurt naturalny, jajka cukier i miksujemy na gładką masę. Teraz dodajemy mąkę wymieszaną z orzechami i proszkiem do pieczenia , dokładnie mieszamy. Gotowe ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do temperatury 175-180°C piekarnika. Pieczemy około 40-45 minut, na koniec sprawdzamy patyczkiem, czy się upiekło. Studzimy. Przed podaniem dekorujemy cukrem pudrem lub roztopioną czekoladą. Gotowe!

Komentarze

  1. To ciasto w cudowny sposób wygląda na jednocześnie sypkie i wilgotne :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zasługa orzechów, polecam wypróbować i przekonać się osobiście ;)

      Usuń
  2. Ciasta często piekę próbowałam ten przepis i z przykrością muszę powiedzieć że całe wywalilam żeby mi nie było wstyd przed rodziną twarde jak cegła tylko nim okna wybijac i do tego slabo rośnie przepis no cóż.....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może za długo się piekło? Mi zawsze wychodzi mięciutkie (co widać na zdjęciach). Pozdrawiam.

      Usuń
  3. czy mogę zamiast jogurtu użyć śmietany 18% ?

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto bardzo fajne miękuchne, rozpływa się w ustach. Poza tym dodałem szczyptę sody żeby było bardziej pulchne. Sztos.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz