poniedziałek, 6 marca 2017

Bułeczki śniadaniowe z szynką.

 
     Witajcie Kochani. Dziś mam dla Was przepis na pyszne, puszyste bułeczki drożdżowe, nadziane szynką i prażoną cebulką. Bułki idealnie sprawdzą się na pierwsze lub drugie śniadanie, kolację, jako przekąska zabrana na dłuższą wycieczkę lub piknik. Za nadzienie może posłużyć nam smażona cebula, pieczarki, mięso mielone, warzywa, żółty ser lub wszystko zmieszane ze sobą. Jest to świetny sposób na pyszne wykorzystanie resztek. Polecam!


Składniki na bułeczki śniadaniowe z szynką: na 16 sztuk
CIASTO:
525 g przesianej, pszennej mąki
1 op drożdży instant
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1 szklanka ciepłego mleka
1 duże jajko
1 żółtko
115 g roztopionego masła

     Mąkę mieszamy z drożdżami, solą, cukrem, dolewamy mleko, dodajemy jajko, żółtko i dokładnie mieszamy. Po wstępnym wymieszaniu zabieramy się za wyrabianie (ręcznie lub mikserem), po około 7 minutach wlewamy roztopione, letnie masło i wyrabiamy kolejne 5 minut. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w cieple na około 60 minut do wyrośnięcia. 

NADZIENIE:
1 duża cebula
200 g szynki (lub innej wędliny)
1 białko
ewentualnie 100 g startego na tarce, żółtego sera
olej
sól i pieprz

     Cebulę szklimy na oleju, dodajemy szynkę i chwilę podsmażamy, doprawiamy solą, pieprzem i wyłączamy grzanie. Do gorącego farszu dodajemy białko i energicznie mieszamy (białko powinno się lekko ściąć), a gdy troszkę przestygnie można dodać starty ser.

     Wyrośnięte ciasto dzielimy na 16 porcji, każdą formujemy w kulkę, wałkujemy na placuszek, nakładamy porcję farszu, sklejamy i formujemy kształtną bułeczkę. Bułki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odkładamy do wyrośnięcia na około 30 minut. 

DODATKOWO:
jajko do smarowania
sezam, mak, czarnuszka do posypania

     Piekarnik nagrzewamy do temperatury około 190°C. Wyrośnięte bułki smarujemy jajkiem, posypujemy sezamem i pieczemy w nagrzanym piekarniku około 20-25 minut. Studzimy i gotowe!




6 komentarzy:

  1. idealne na śniadanko na drogę, super!

    OdpowiedzUsuń
  2. Można od razu spakować do pracy :) Wyszły Ci super :) Lubie takie bułeczki z farszem nie na słodko...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo! My też lubimy i to bardzo, baaardzo...
      Pozdrawiam serdecznie!!!

      Usuń