sobota, 4 lutego 2017

Amerykańskie pączki.


     Witajcie Kochani! Z racji tego, że tłusty czwartek tuż, tuż mam dla Was kolejną propozycję na pyszne, puszyste pączki. Tym razem będą to oryginalne, amerykańskie pączki z dziurką, hojnie dekorowane lukrem, lub czekoladą i kolorowymi posypkami ;) Pączki smakują wybornie i znikają błyskawicznie. Bardzo polecam!


Składniki na amerykańskie pączki: na 12-14 sztuk
340 g mąki pszennej (ja użyłam dobrej jakości tortowej)
7 g suchych drożdży (lub 20 g świeżych)
205 g ciepłego mleka
60 g cukru
1 jajko (w temperaturze pokojowej)
40 g roztopionego masła
1 litr dobrej jakości oleju rzepakowego (z pierwszego tłoczenia)

     Mąkę przesiewamy do misy miksera, dodajemy suche drożdże i mieszamy (jeśli używamy świeżych drożdży najpierw przygotowujemy rozczyn: drożdże rozcieramy z częścią cukru, mleka i odrobiną mąki, w reszcie mąki robimy wgłębienie, wlewamy w nie rozczyn i czekamy około 5 minut aż zacznie pracować, dalej postępujemy jak poniżej). Do mąki z drożdżami wlewamy mleko, dodajemy cukier, wbijamy jajko i miksujemy do połączenia składników (około 8 minut). Po tym czasie wlewamy roztopione, letnie masło i znów wyrabiamy kolejne 8 minut. Tak przygotowane ciasto oprószamy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia (około 60-90 minut). Po tym czasie ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę lub blat i chwilę wyrabiamy (ciasto jest luźne, dzięki temu ładnie wyrośnie). Z ciasta formujemy gładką kulę, a następnie wałkujemy na placek o grubości 1 cm. Szklaną wycinamy okrągłe placuszki, a w środku każdego wycinamy dziurkę (za pomocą małego kieliszka lub niewielkiej zakrętki od butelki). Ścinki zagniatamy w kulę i znów wałkujemy na placek grubości 1 cm, wycinamy pączki i tak do wyczerpania ciasta (zostawiamy małą ścinkę np. ze środka jednego pączka, przyda nam się do sprawdzenia czy olej jest wystarczająco gorący). Gotowe placuszki układamy na gładkiej ściereczce i przykrywamy drugą ściereczką, po około 20 minutach placuszki obracamy na drugą stronę i zostawiamy na kolejne 15 minut. W tym czasie do garnka o grubym dnie wlewamy olej (powinno go być co najmniej 2,5-3 cm). Olej powinien się rozgrzać do temperatury 180°C. Na rozgrzany olej wrzucamy pozostawioną ścinkę, jeśli tworzą się bąbelki i pączek niemalże od razu wypływa przystępujemy do smażenia. Pączki smażymy z każdej strony po około minucie, na brązowy, apetyczny kolor. Gotowe pączusie wyławiamy łyżką cedzakową i układamy na talerze wyłożone ręcznikiem papierowym. Gdy pączki stygną przygotowujemy lukier.

LUKIER:
200 g przesianego cukru pudru
36-40 g wody (lub przegotowanego zimnego mleka, lub soku z cytryny)

     Do przesianego cukru dodajemy 36 g płynu, mieszamy. Gdy lukier jest za gęsty dodajemy pozostały płyn (około 4 g). Lukier powinien mieć konsystencję dość płynną, umożliwiającą swobodną dekorację. Na świeżo udekorowane lukrem pączki sypiemy kolorową posypkę, odstawiamy na około 5-10 minut, żeby lukier zastygł. Gotowe!




18 komentarzy:

  1. Amerykańskie pączki z dziurką - pyszności! :) Zabieram się za przyrządzanie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Te pączki wyglądają zjawiskowo - przydałyby mi się do kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszności, oj zjadłabym sobie teraz :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię. :-) Podkradam jednego ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. wyglądają przecudownie! no no no, nie mogę się doczekać tłustego czwartku :) takich pączusiów bym pojadła

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają jak z najlepszej amerykańskiej cukierni. Donaldowa by się nie powstydziła!

    OdpowiedzUsuń