"Oszukany" marcepan.


     Witajcie Kochani! Dziś mam dla Was świetną alternatywę dla marcepanu, a mianowicie masę plastyczną do złudzenia przypominającą prawdziwy marcepan, a wykonaną na bazie mleka, mąki, cukru, masła i odrobiny aromatu migdałowego. Jeśli lubicie dekorować swoje wypieki oto przepis na tańszy zamiennik. Przyznam się Wam, że jestem nim zachwycona i dla tego szczególnie go polecam!


Składniki na "oszukany" marcepan: około 750 g gotowego produktu
100 ml mleka
350 g cukru
200 g mąki pszennej
125 g prawdziwego masła
1 łyżka aromatu migdałowego
ewentualnie skrobia i cukier puder

     Mleko łączymy z cukrem, zagotowujemy i mieszamy do rozpuszczenia cukru. Gdy cukier się rozpuści stopniowo dodajemy przesianą mąkę (pamiętajcie mąkę dodajemy po 1 łyżce za każdym razem dokładnie mieszając aż do połączenia, inaczej zrobi się klucha lub grudki). Gotujemy do chwili, aż masa stanie się kremowa, teraz dodajemy masło oraz aromat i mieszamy do połączenia składników. Gotową masę studzimy, a następnie chłodzimy. Po całkowitym schłodzeniu masa będzie twarda, ale gdy zaczniemy ją wyrabiać, pod wpływem ciepła rąk, stanie się miękka i plastyczna. Jeśli masa nawet po schłodzeniu jest miękka na stolnicy lub blacie rozsypujemy łyżeczkę skrobi i cukru pudru, przekładamy na nią masę, zagniatamy i znów chłodzimy. Moja masa wyszła perfekcyjna, nie musiałam nic dodawać. Po uformowaniu masy w pożądany kształt najlepiej ozdobę schłodzić w lodówce, żeby na nowo stwardniała. Ja przygotowałam kilka małych choinek, nadziałam je na paluszki i pomalowałam barwnikiem spożywczym. Bardzo polecam!!!




Komentarze

Prześlij komentarz