Lukier królewski.


     Witajcie Kochani! Dziś mam dla Was przepis na bardzo prosty, ale niezastąpiony, lukier do pierniczków, a mianowicie lukier królewski. Składa się on z zaledwie dwóch składników, które należy jedynie starannie wymieszać i można się zabierać za dekorowanie. I w tym miejscu muszę się przyznać, że nie mam żadnych zdolności manualnych, ani grama cierpliwości, ale udało mi się skleić i ozdobić tych kilka pierniczkowych chatek ;) i jestem ogromnie z siebie dumna! Wizję miałam przepiękną, ale jak ktoś nie ma zdolności, to niestety ;) Będę ćwiczyć i może w przyszłym roku wyjdzie lepiej. Niemniej jednak zapraszam Was po przepis.


Składniki na lukier królewski:
1 białko
około 200 g przesianego cukru pudru

     Białko przekładamy do miski i stopniowo (po 1 łyżce) dokładamy cukier puder cały czas rozcierając łyżką lub ucieramy okrągłym tłuczkiem. Lukier powinien by na tyle gęsty, że zrobiony na próbę wzorek (np. wykałaczką) nie rozpływa się. Jeśli lukier okaże się za gęsty dodajemy kilka kropel wody, jeśli za rzadki kolejną łyżkę cukru pudru.  Gotowe!



Komentarze

  1. Przepiękne!!! ALe super, tez w tym roku planuję chatki z piernika :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Dzięki! Jesteś przemiła! Życzę Ci dużo cierpliwości :) Pozdrawiam cieplutko!

      Usuń
  2. pięknie Ci wyszły piernikowe chatki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Śliczne chatki. Pięknie je zrobiłaś i udekorowałaś. :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pozostawiają jeszcze wiele do życzenia, ale dziękuję bardzo :)

      Usuń
  4. urocze chatki :) jakby śnieg na nich napadał :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz