Sernik na kakaowym spodzie z brzoskwiniami.


     Witajcie Kochani! Dziś mam dla Was przepis na pyszny, kremowy serniczek z dodatkiem brzoskwiń, które nadają mu wspaniałego smaku i soczystości. Idealnie sprawdzi się do popołudniowej kawy :). Jeśli macie ochotę na małe co nieco, zapraszam!


Składniki na sernik na kakaowym spodzie z brzoskwiniami: na formę 24 cm x 28 cm
KAKAOWY SPÓD:
300 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki gorzkiego kakao
125 g zimnego masła
1 jajko
około 5 łyżek mleka

     Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, kakao, a następnie dodajemy zimne, posiekane masło i rozcieramy palcami do uzyskania drobnej kruszonki. Teraz dodajemy jajko, mleko, zagniatamy gładkie ciasto i chłodzimy około 30 minut.

CIASTO NA WIERZCH:
300 g mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
125 g zimnego masła
skórka otarta z 1/2 cytryny
1 jajko
około 5 łyżek mleka

     Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia, skórką cytrynową, a następnie dodajemy zimne, posiekane masło i rozcieramy palcami do uzyskania drobnej kruszonki. Teraz dodajemy jajko i tyle mleka, by zagnieść gładkie ciasto. Chłodzimy około 30 minut.

MASA SEROWA:
500 g trzykrotnie zmielonego twarogu
75 g cukru pudru
1 opakowanie budyniu waniliowego (proszek)
50 ml mleka
1 jajko
5 połówek brzoskwiń (z syropu) pokrojonych w 1 cm paski

     Wszystkie składniki na masę serową (oprócz brzoskwiń) krótko miksujemy na gładką masę.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C. Blachę o wymiarach 24 x 28 cm wykładamy papierem do pieczenia. Kakaowe ciasto wałkujemy i wykładamy nim spód i rant blaszki. Na spód wykładamy masę serową i równomiernie rozkładamy brzoskwinie, a na nie ścieramy jasne ciasto. Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy do zarumienienia, czyli około 40-50 minut. Po wystudzeniu ciasto oprószamy cukrem pudrem lub dekorujemy lukrem na bazie soku z cytryny.



Komentarze

Prześlij komentarz