niedziela, 6 listopada 2016

Jabłecznik z kremem z białej czekolady.


     Witajcie Kochani! Dziś mam dla Was przepis na łatwe ciasto z jabłkami przełożone sosem karmelowym i delikatnym kremem z białej czekolady. Cisto jest soczyste, pachnące, łatwe w przygotowaniu, czyli idealne na jesienne popołudnie ;) Bardzo polecam!


Składniki na jabłecznik z kremem z białej czekolady: na formę o średnicy 20 cm
KREM:
150 g białej czekolady
100 g śmietany 30%

     Czekoladę zalewamy śmietanką i topimy w kąpieli wodnej lub mikrofali. Studzimy i chłodzimy w lodówce (około 2-3 godziny).

SOS KARMELOWY:
3 łyżki cukru
1 łyżeczka masła
100 g śmietany 30%

     Cukier topimy na patelni o grubym dnie, następnie dodajemy masło i zalewamy śmietanką, mieszamy do połączenia (aż cukier się ponownie roztopi). 

CIASTO:
180 g mąki pszennej
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
2 jajka
2 łyżki mleka
130 g brązowego cukru
120 ml oleju
2 jabłka pokrojone w kostkę

     Mąkę mieszamy z cynamonem, proszkiem do pieczenia, sodą, solą i odkładamy. Jajka miksujemy z mlekiem i stopniowo dodajemy po łyżce cukru. Do puszystej masy cienką strużką wlewamy olej (cały czas miksując), teraz zmniejszamy obroty miksera (lub zamieniamy go na trzepaczkę) i dosypujemy suche składniki. Miksujemy (lub mieszamy) do połączenia składników, a na końcu dodajemy jabłka i mieszamy (łyżką). 
     Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C. Ciasto dzielimy na pół i przekładamy do dwóch wyłożonych papierem do pieczenia foremek (jeśli mamy tylko jedną- pieczemy ciasto kolejno w tej samej foremce). Nie polecam pieczenia całości w jednej foremce, wielce prawdopodobne, że wierzch i spód się przypali, a środek dalej będzie surowy (wiem z doświadczenia :)). Upieczone ciasta studzimy.

     Zimny krem z białej czekolady wyjmujemy z lodówki i ubijamy na puszystą masę. Sos karmelowy lekko podgrzewamy.
W czystej foremce układamy jeden z blatów, polewamy go 2/3 sosu karmelowego, wkładamy do lodówki na około 5 minut (żeby sos stężał). Na sosie karmelowym smarujemy 3/4 kremu z białej czekolady, przykrywamy drugim blatem, smarujemy resztą kremu, a wierzch dekorujemy pozostałym sosem karmelowym. Przed podaniem ciasto najlepiej schłodzić (my nie czekaliśmy ;)). Gotowe!




22 komentarze:

  1. Aguś wspaniałe ciasto, z chęcią zjadłabym duży kawałek :-) pozdrawiam cię cieplutko :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Marzenko! Następnym razem zostawię Ci kawałek!

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. A jak smakuje..... Pozdrawiam cieplutko Kasiu!

      Usuń
  3. Bardzo apetycznie wygląda : )

    OdpowiedzUsuń
  4. prezentuje się wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dla miłośników słodkości - uczta!

    OdpowiedzUsuń