niedziela, 3 lipca 2016

Placuszki rabarbarowo-truskawkowe.


     Witajcie Kochani. Dziś mam dla Was przepis na pyszne placuszki z rabarbarem i truskawkami. Szybkie w przygotowaniu, delikatne, bardzo smaczne, czyli idealne na deser, podwieczorek lub słodkie śniadanie. Dzięki dodatkowi orzeźwiającego rabarbaru i truskawek smakują rewelacyjnie. Bardzo polecam!!!


Składniki na placuszki rabarbarowo-truskawkowe:
1/2 łodygi rabarbaru
10-14 truskawek
1 jajko
1 łyżka cukru
skórka otarta z 1/2 cytryny
100 g mąki pszennej
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie)
szczypta soli
około 1/2 szklanki mleka
olej do smażenia
cukier puder do oprószenia

     Rabarbar i truskawki kroimy w cienkie plasterki. Białko ubijamy na sztywną pianę. Żółtko ubijamy z cukrem i solą, dodajemy na przemian mąkę (z proszkiem do pieczenia) i mleko do uzyskania gęstego, ale gładkiego ciasta. Teraz dodajemy rabarbar i truskawki, a na końcu pianę z białka. Delikatnie mieszamy. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Gotowe placuszki odsączamy na ręczniku papierowym, a następnie oprószamy cukrem pudrem. Gotowe!


     Ja placuszki podałam z naturalnym twarożkiem i sosem z truskawek gotowanych (z kompotu)- truskawki zmiksowałam, dodałam cukier do smaku i przesmażyłam do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Świetne połączenie, polecam!!!



10 komentarzy:

  1. wspaniałe placki na leniwe weekendowe śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie zjadłabym kawałek! :)
    pozdrawiam, mikrouszkodzenia.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, polecam co najmniej kilka placuszków :)

      Usuń
  3. rabarbar i truskawki to najlepsze letnie połączenie! <3 placuszki idealne na letni podwieczorek :)

    OdpowiedzUsuń

  4. Agnieszko u Ciebie jak zwykle pysznie i sezonowo, przynajmniej 1 placuszek rezerwuję i pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeden to stanowczo za mało :) Dziękuję i pozdrawiam serdecznie!

      Usuń