sobota, 9 lipca 2016

Kotlet schabowy nadziewany borowikami, cebulą i serem.


     Dziś zapraszam na soczyste kotlety schabowe nadziane żółtym serem, borowikami, cebulą i papryką. Cienkie kawałki mięsa idealnie komponują się ze smakiem nadzienia, które dzięki dodatkowi żółtego sera jest spójne i kremowe. Idealne nie tylko na niedzielny obiad ;)


Składniki na kotlety schabowe nadziewane borowikami, cebulą i serem na 3 sztuki
3 kotlety schabowe bez kości
1 cebula
3-4 niewielkie borowiki
1/3 papryki czerwonej
3 plastry sera żółtego
1 jajko
bułka tarta
olej
sól
pieprz
szczypta rozmarynu

     Kotlety rozbijamy cieniutko (na grubość około 3 mm), solimy i pieprzymy, Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju i szklimy na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodajemy pokrojone borowiki, pokrojoną paprykę i smażymy do miękkości, na końcu doprawiamy solą, pieprzem i rozmarynem. Gotową masę dzielimy na trzy części. Na każdym kotlecie układamy porcję farszu i pokrojony plaster żółtego sera (w ten sposób, żeby jedno centymetrowy brzeg pozostał bez farszu), następnie kotlet składamy jak pieroga i dociskamy brzegi bez farszu. Jajko roztrzepujemy i panierujemy w nim kotleta, a następnie w bułce tartej. Tak przygotowane schabowe smażymy na rozgrzanym tłuszczu (oleju lub maśle klarowanym) na złoto-brązowy kolor. Gotowe!



20 komentarzy:

  1. Pyszny, wypasiony schabowy. Taki na bogato :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszny kotlet w wersji na bogato :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ajć ale musiał być smakowity z takim nadzieniem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ajć ale musiał być smakowity z takim nadzieniem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. idealny na większego głoda :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale to wygląda! Napakowany jak Pudzian, tylko bardziej smakowity ;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam takie dania. Twój schabowy wygląda baaardzo apetycznie :-) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń