niedziela, 5 czerwca 2016

Ciasto kruche z truskawkami.


     Dzisiaj częstuję Was kawałkiem pysznego, klasycznego, kruchego ciasta wypełnionego słodkimi truskawkami. Jest ktoś chętny? Tylko prędko podawajcie talerzyki, bo ciasto niesamowicie szybko znika. W sumie nie ma się co dziwić, bo ten maślany aromat połączony z truskawkami kusi niemiłosiernie! Jest to prosty przepis na zawsze się udające ciasto. Oczywiście nadzienie można zmieniać dodając np. kawałki rabarbaru, brzoskwinie, agrest, porzeczki, śliwki, czyli wszystko to co akurat mamy pod ręką. Jedno mogę Wam obiecać, pod każdą postacią, z każdym innym nadzieniem będzie smakowało wybornie! Polecam!


Składniki na ciasto kruche z truskawkami: na formę 24x28 lub nieco mniejszą (wtedy ciasto będzie nieco wyższe)
CIASTO:
250 g pszennej mąki
100 g cukru pudru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka domowego cukru waniliowego (przepis)
szczypta soli
125 g zimnego masła
1 jajko

     Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia mieszamy i przesiewamy przez sitko. Dodajemy cukier waniliowy, sól i pokrojone w kostkę masło. Mikserem ręcznym wszystko miksujemy do uzyskania luźnej kruszonki. Teraz dodajemy jajko i jeszcze chwilę miksujemy. Otrzymaną kruszonkę dzielimy na pół. Jedną część przesypujemy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie, równomiernie dogniatamy do blaszki (najpierw ręką, a później grzbietem łyżki lub małym wałeczkiem). Gładki spód wkładamy do lodówki na czas przygotowanie nadzienia. W tym czasie nagrzewamy również piekarnik do temperatury 180°C.

NADZIENIE:
350 g truskawek
5 płaskich łyżek cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej lub innej skrobi

     Truskawki myjemy, osuszamy, obieramy z ogonków i dzielimy na 4 części (większe na 6). Do truskawek dodajemy wymieszaną mąkę ziemniaczaną z cukrem i dokładnie łączymy. 

     Nadzienie przekładamy na spód ciasta, wygładzamy i posypujemy kruszonką. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy na złoty kolor, czyli około 30-40 minut (ciasto jest cienkie, więc szybko się piecze). Po wyjęciu z piekarnika ciasto powinno stygnąć kilka godzin, żeby skrobia dobrze związała nadmiar soku. U mnie jednak ciasto było krojone 30 minut po upieczeniu (aromat był tak kuszący, że nie mogliśmy się powstrzymać) i nie mieliśmy żadnych problemów z krojeniem. Przed podaniem ciasto można oprószyć cukrem pudrem. Gotowe!



16 komentarzy:

  1. Ja jestem baaardzo chętna:)

    OdpowiedzUsuń
  2. po prostu pyszna klasyka :) chętnie bym zjadła kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Muszę się z Tobą zgodzić :) Zapraszam!

      Usuń
  3. Obožavam ovakve kolače - pahuljasto testo, sočno voće.. mmmmm ♥

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak Dragano! Bardzo dobre połączenie! Polecam i pozdrawiam serdecznie!!!

      Usuń
  4. Aguś wspaniałe ciacho, oj zjadłabym teraz duży kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. porywam kawałek! albo najlepiej pół blachy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. He, he! Uwierz mi, lepiej od razu pół blachy :)

      Usuń

  6. Do mnie najbardziej przemawia kruszonka - uwielbiam ją pod każdą postacią, ale wiem, że Twoje ciasto w całości jest wyborne - chętnie bym się poczęstowała - pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Halinko dla Ciebie specjalnie odłożyłam duuuży kawałek :)

      Usuń