sobota, 4 czerwca 2016

Chleb cebulowy.


     Dziś zapraszam Was na pajdę chleba cebulowego z ziołami i żółtym serem. Jest to znakomity, puszysty, mięciutki pszenny chleb, pachnący prażoną cebulką i ulubionymi ziołami. Ja dodałam oregano, tymianek i szczypior, ale równie dobrze może to być rozmaryn, cząber, lubczyk lub każda inna dostępna, pachnąca zielenina :) Chleb stanowi idealny dodatek do mięs, również tych pieczonych na grillu, jajecznicy lub jako baza do aromatycznych kanapek. Mi najbardziej smakuje chleb cebulowy obłożony tylko pomidorem, lub maczany w sosie spod pieczystego. Mmmm...Palce lizać!


Składniki na chleb cebulowy: na formę 24x28 cm lub tortownicę o śr. 28 cm
3 duże cebule
3-4 łyżki oliwy
500 g mąki
30 g świeżych drożdży
1/2 łyżeczki cukru
125 ml ciepłej wody
250 ml maślanki (lekko podgrzanej)
1 szklanka tartego żółtego sera
3 łyżki siekanych, świeżych ziół
1 płaska łyżeczka soli
3 łyżki mleka

     Cebule obieramy, kroimy w sporą kostkę i podsmażamy na oliwie na jasnozłoty kolor. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie razem z cukrem. Mąkę przesiewamy, robimy w niej wgłębienie i wlewamy drożdże, odstawiamy na 10 minut. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy maślankę, żółty ser, zioła, sól i zagniatamy gładkie ciasto. Po około 7-8 minutach wyrabiania ciasto jest gotowe. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w cieple na około 30 minut. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej ciasto i pozostawiamy na kolejne 20 minut. W tym czasie piekarnik nagrzewamy do temperatury około 180°C. Wyrośnięty chleb polewamy mlekiem i pieczemy do zarumienienia, czyli jakieś 40 minut. Gotowe!


8 komentarzy:

  1. bardzo lubię cebulowe wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepysznie, aż się głodna zrobiłam, dzisiaj to przygotuję według twojego przepisu, zapraszam takze do mnie po stare przepisy http://przepisybabci.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo! I oczywiście polecam :)

      Usuń
  3. oo musi być pyszny! trzeba zrobić :) nie ma to jak własny chlebek, a jeszcze cebulowy! mmmnaim

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powiem Ci, że jest znakomity. Będzie świetnym dodatkiem do mięs z grilla ;) Polecam i pozdrawiam cieplutko!

      Usuń