czwartek, 12 maja 2016

Makowe ciasto z rabarbarem.


     Dziś zapraszam na kolejne pyszne ciasto z rabarbarem, a mianowicie na puszyste makowe ciasto z mnóstwem rabarbaru, oprószone słodką, migdałową kruszonką. Takie połączenie jest zaskakująco udane, więc jeśli macie chwilę i ochotę na coś pysznego bardzo polecam Wam ten przepis!


Składniki na makowe ciasto z rabarbarem: na formę 24x28 cm lub tortownicę o średnicy 26-28 cm
KRUSZONKA:
60 g pokruszonych płatków migdałowych
150 g mąki pszennej
60 g cukru
100 g masła pokrojonego w kostkę

     Wszystkie składniki łączymy w misce i rozcierając masło w palcach robimy kruszonkę.

CIASTO:
100 g mielonego maku (suchego)
150 g masła
3 jajka
225 g cukru
150 g jogurtu naturalnego
skórka otarta z 1 cytryny
240 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
500 g umytego, pokrojonego w 1 cm kawałki rabarbaru

     Masło topimy w rondelku, wsypujemy mak, mieszamy i gotujemy razem około 3-4 minuty, odstawiamy. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Do masła z makiem dodajemy jogurt naturalny, mieszamy i wlewamy do jajek. Całość miksujemy dodając skórkę z cytryny i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy, a na wierzchu, równomiernie, rozkładamy rabarbar, a na nim kruszonkę. Pieczemy w nagrzanym do temperatury 175°C piekarniku do zarumienienia, czyli około 40-45 minut. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem, gotowe!



32 komentarze:

  1. Aguś świetne ciacho. Super pomysł z dodaniem maku :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aguś świetne ciacho. Super pomysł z dodaniem maku :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Weszłam na bloga, żeby napisać ci żebyś wrzuciła jakieś fajne przepisy z rabarbarem, a tu proszę! jejku, wygląda świetnie, uwielbiam ciasta, które mają w sobie mak :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę Kochana! Polecam ciacho, bo pyszne jest :)

      Usuń
  4. Fajny pomysł na pyszne ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki! Polecam przepis, bo ciacho jest naprawdę warte polecenia! :)

      Usuń
  5. Predivan kolač i tako lepe i nežne, prave prolećne slikice! ♥

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo Dragana! Bardzo mi miło, że mój przepis Ci się spodobał. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam serdecznie!!!

      Usuń
  6. witam i dziekuje wmiły komentarz Agnieszko zapraszam znów jak jak tylko tam dam ciast następne murzynka królewskiego pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za zaproszenie i zapraszam częściej :)

      Usuń
  7. Nie łączyłam jeszcze nigdy maku i rabarbaru. Podoba mi się ten pomysł! świetne ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mak i rabarbar...? Zaciekawiłaś mnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To takie moje nieszablonowe podejście do sprawy :D Pozdrawiam serdecznie i polecam przepis ;)

      Usuń
  9. Ciekawy pomysł na ciasto:) Robię ciasto z rabarbarem ale takie zwyczajne, dodatek maku jest intrygujący;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasami warto coś zmienić, chociażby dodać nieszablonowy składnik, żeby otrzymać coś wyjątkowego. Bardzo polecam :)

      Usuń
  10. Nie pomyślałabym o łączeniu maku z rabarbarem. Dzięki za przypomnienie, że mak w ogóle istnieje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę bardzo i polecam się na przyszłość ;)

      Usuń
  11. Lubię ciasta z makie i lubię rabarbar w deserach. Świetnie to połączyłaś. Zapisze przepis, bo kusi mnie to ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdradzę Ci w sekrecie, że to naprawdę pyszne połączenie ;D

      Usuń
  12. Wygląda bardzo apetycznie i zjadłabym sobie teraz kawałeczek do kawusi. Gratuluję kulinarnych pomysłów! Serdeczności :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo za przemiły komentarz i zapraszam na kawałek ;)

      Usuń
  13. Właśnie się piecze w piekarniku, ciekawa jestem bardzo smaku :) połączenie rabarbaru i maku i na to jeszcze posypka z migdałami... mniam... to wzbudziło moją ciekawość i za niedługo będę próbować :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jestem szczęśliwa czytając Twój komentarz ;D Mam nadzieję, że i Tobie posmakuje. Pozdrawiam serdecznie!!!

      Usuń
    2. Wypróbowałam i stwierdzam z przyjemnością, że jest pyszne :) dziękuje za przepis :)

      Usuń
    3. Nawet nie wiesz jak mi miło! Super, bardzo się cieszę! Nic tak nie poprawia humoru, jak przemiły komentarz ;) I oczywiście polecam się na przyszłość ;D Pozdrawiam serdecznie!!!

      Usuń